Sastanak sa Pickerom
0

Enver Bijedić: Hitno pronaći rješenje za BH Airlines

FENA
Enver Bijedić
Enver Bijedić
Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić sastao se danas u pratnji direktora i predsjednika Nadzornog Odbora JP BH Airlines d.o.o. Sarajevo sa predsjednikom uprave HYPO ALPE ADRIA Banke Alexander Pickerom u cilju pronalaženja rješenja za izlazak iz nepovoljne finansijske situacije u kojoj se našla ova kompanija.

Naime, Javno preduzeće B&H Airlines d.o.o. Sarajevo, prestalo je sa pružanjem usluga avioprijevoza na svim destinacijama.

Uzrok ove odluke je višednevna blokada svih računa kompanije od Hypo Grupacije, a zbog dospjelih obaveza kompanije.

Važno je napomenuti da je dug prema Hypo grupaciji nastao u periodu kada se Uprava B&H Airlinesa u potpunosti sastojala od članova Turkish Airlinesa, tadašnjeg strateškog partnera kompanije a da su se nakon njihovog odlaska obaveze nastavile uredno i pravovremeno servisirati.

Ipak, Hypo Grupacija se odlučila na ovakav potez iz njima poznatih razloga, iako B&H Airlines na računu kod Hypo Banke ima značajan iznos namjenskog depozita koji služi isključivo za plaćanje dospjelih obaveza, a koji Hypo Grupacija nije htjela iskoristiti prije poduzimanja radikalnih mjera koje su dovele do nastanka štete, i za kompaniju, a indirektno i za budžet Federacije BiH.

Bez mogućnosti da se u ovom trenutku da pouzdana procjena budućih događaja u vezi sa nastavkom poslovanja ovog jedinog nacionalnog avioprijevoznika, Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija se neposredno uključilo u aktivnosti na rješenju ovog problema i ulaže velike napore da spasi ovu državnu kompaniju od stečaja pred kojim se nalazi.

Zaključak ovog sastanka je da se odmah pristupi izradi prijedloga sporazuma o načinu plaćanja dospijelih obaveza i deblokadi svih računa, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.