Ljubuški
611

Dolaze i iz Hrvatske točiti: Dizel 1,26 KM, vlasnik benzinske pumpe tvrdi da nije na gubitku

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Najjeftinije gorivo, ne samo u BiH, već u cijelom regionu, trenutno je u Ljubuškom. Naime, dizel (Euro 5) na više benzinskih pumpi u ovom gradu trenutno košta 1,26 KM, što je u prosjeku 40 feninga jeftinije nego na svim drugim pumpama u BiH.

Prema navodima mještana i korisnika ovih benzinskih pumpi, niska cijena je posljedica žestoke konkurencije tri benzinske pumpe u ovom gradu.

Pumpe su Tioil, Auro i Karliko, sve tri imaju identične cijene goriva i prate jedni druge u obaranju cijena.

"Naime, zbog problema finansijske prirode Milan Lučić, nekada moćni Hercegovac, prodaje sve i Auro pumpu kupuje grupacija 'Tioil'. Vlasnik Tioila pokušava održati cijenu goriva na pumpi Tioila i Aura 5 feniga niže od konkurencije. No, vlasniku benzinske pumpe 'Karliko' to ne odgovara i svakim sniženjem goriva na gore navedenim pumpama i on snižava na istu cijenu", navode lokalni mediji.

Tihomir Matošević, direktor grupacije Tioil, potvrdio je za Klix.ba da su ovako niske cijene posljedica svojevrsnog konkurencijskog rata.

"Znači, mi imamo vrlo dobre ugovore kada je riječ o robi koju prodaje INA, Petrol i robi koja dolazi iz Bosanskog Broda. Mislim da je malo firmi koje imaju takve ugovore u BiH. Što se tiče privatnih kompanija mislim da smo broj jedan po broju objekata", kaže Matošević.

Ipak, dodaje da i uz cijenu od 1,26 KM firma nije na gubitku.

"Benzin je 1,51 i to nije tražena roba kao dizel. Trenutno i sa ovom cijenom ne idemo u gubitak, ali smo, iskreno, blizu toga. Još nismo u gubitku i možemo podnijetu ovu cijenu zahvaljujući našim ugovorima sa dobavljačima", pojašnjava Matošević.

Što se tiče ostalih benzinskih pumpi u ovoj grupaciji cijena je u prosjeku za 30 feninga viša nego cijena u Ljubuškom.

Pored stanovnika Ljubuškog i okolnih općina, ovog vikenda, ali čak i radnim danima, veliki broj automobila iz Hrvatske dolazi i toči gorivo po jeftinijim cijenama. Dizel se u Hrvatskoj trenutno prodaje po cijeni od 1,92 KM pa se mnogima isplati "potegnuti" nekoliko desetaka kilometara do Ljubuškog i točiti gorivo koje je jeftinije i po 60 feninga po litru.

Vlasnici benzinskih pumpi u Ljubuškom odbijaju navode da se radi o lošem gorivu ili o određenim utajama poreza.

"Sve je stvar konkurencije i naših ugovora", ponavlja Matošević.