Tokom prošle sedmice
0

Dolar potonuo na najnižu razinu u 2009.

FENA
Vrijednost američkog dolara prošle sedmice je pala na najniže razine u ovoj godini jer se ulagači plaše da bi SAD, zbog rasta proračunskog deficita, mogao ostati bez najvišeg AAA rejtinga.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošle sedmice 3,6 posto, što je njegov najveći sedmični pad od početka marta. Pritom je zaronio na 79.805 bodova, najnižu razinu u 2009. godini.

Cijena evropske valute u odnosu na američku skočila je 3,06 posto, na 1,3996 dolara, a u jednom se trenutku, prvi puta od početka januara, probila iznad razine od 1,40 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara pao je 0,10 posto, na 94,76 jena. Euro je, pak, prema jenu ojačao za 3,2 posto, pa je njegova cijena dosegnula 132,67 jena.

Američka valuta slabila je od početka sedmice jer je Fed, središnja banka SAD-a, povećao procjenu pada američkog gospodarstva u ovoj godini na 1,3 do 2 posto, što govori da je recesija snažnija nego što se prije mislilo.

Najveći pritisak uslijedio je, pak, u četvrtak, nakon što je agencija Standard & Poor's upozorila na mogućnost smanjenja najvišeg, trostrukog A kreditnog rejtinga Britaniji.

Funta je zbog toga oštro pala, a oslabio je i dolar jer je na tržištu zavladala zabrinutost da bi i SAD mogao izgubiti AAA rejting, s obzirom na rekordni proračunski deficit jer vlada izdvaja golema sredstva kako bi izvukla gospodarstvo iz recesije.

To je potaknulo rasprodaju američke imovine: i dionica, i obveznica, i dolara, prenio je Business.hr.

"Gomilaju se po dolar negativni faktori. Ključna pokretačka sila iza trenda pada dolara proteklih sedmica je okretanje fond menadžera rizičnim ulaganjima i povlačenje iz američkih trezorskih zapisa. A sada se pojavila i opasnost od snižavanja rejtinga, kao realna prijetnja", objašnjava Chris Turner, čelnik valutne strategije tvrtke ING.