biznis
0

Dodik: Politička kriza ne utječe na ekonomiju u RS-u

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik tvrdi da trenutna političa kriza ne utječe na poslovne aktivnosti koje vodi entitetska vlada i činjenicu da RS ima budžetski suficitet.

Dodik je ustvrdio da je u posljednjih godinu dana u RS-u registrirano 345 predstavništava stranih firmi, koja su registrirana kao porezni obveznici u RS-u te da su se i 134 privredna subjekta iz Federacije BiH registrirala kao porezni obveznici u RS-u, što je sve zajedno veliko povećanje u odnosu na ranije godine.

Naveo je i da su u toku završni rad na koncipiranju koncesionog ugovora o izgradnji autoputeva s austrijskim "Strabag", što bi trebalo da bude jedna od najznačajnijih investicija.

Odobreni su, dodao je, prvi projekti iz Razvojnog programa. Naglasio je da Vlada ima namjeru da se donese novi zakon o plaćama, kojim bi se primanja, naprimjer, profesora povećala sa sadašnjih oko 800 na 2.500 KM.

Dodik tvrdi da nisu tačne i neke informacije da "Njeftegazinkor", ruski kupac Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, nije uplatio Vladi i Fondu PIO RS-a 125 miliona eura za kupljene akcije Rafinerije.