Velika očekivanja
122

Direktor Swissôtela Mihail Liakof: Hotel u Sarajevu otvaramo 15. juna, već imamo rezervacije

Piše: A. Z.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Jedan od najluksuznijih hotela iz grupacije Accor Hotels, globalnog hotelskog lanca sa 5+ zvjezdica, 15. juna otvorit će svoja vrata u Sarajevu. Luksuzni Swissôtel nudit će prepoznatljive usluge švicarskog hotelijerstva i lifestylea, sve to unutar Sarajevo City Centra, a generalni menadžer Mihail Liakof u razgovoru za Klix.ba ističe da već imaju prve rezervacije.

S generalnim menadžerom hotela o kojem se u glavnom gradu BiH već dugo priča razgovarali smo o Accor Hotels grupaciji, razlozima dolaska u Sarajevo te ponudi Swissôtela koja će na raspolaganju biti bh. građanima, ali i turistima iz cijelog svijeta. Kazao nam je da se Swissôtel nedavno priključio Accor Hotels grupaciji koja samo u Evropi ima više od 4.600 hotela, a veoma je popularna i u Aziji. Velika očekivanja imaju i od BiH.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"U Sarajevo sam došao iz dva razloga, prvi je bila prilika da radim kao regionalni direktor. Naime, ovo je moj četvrti Swissôtel. Karijeru sam počeo u Istanbulu kao recepcioner u Swissôtelu, a sada sam generalni direktor nekih od najboljih Swissôtela u grupaciji. Ovo je za mene jako emotivno iskustvo, Swissôteli su moja porodica. Nakon pet godina rada u Istanbulu dobio sam unapređenje i pitao sam direktora da me pošalje izvan Turske, kako bih napredovao u karijeri. Nazvao me nakon 2-3 sedmice i rekao da idem u Chicago. Radio sam na nekoliko pozicija u Atlanti, nakon toga sam se preselio u Los Angeles gdje sam radio u renomiranom Ritz Carlton hotelu, a zatim sam dobio ponudu da budem regionalni direktor za nekoliko hotela. Drugi razlog su moji balkanski korijeni. Moji djedovi su se preselili u Tursku tokom Drugog svjetskog rata, otac mi je iz Sofije, a majka iz Florine, to je jedno selo u Makedoniji. To su dva glavna razloga", ispričao nam je svoju priču Mihail Liakof.

Ističe da je proputovao Balkan, ali da nije imao priliku posjetiti BiH. Ipak, znao je da ona ima brojne potencijale i želio je doprinijeti turizmu i razvoju zemlje i postavljanju Sarajeva na ekskluzivnu turističku mapu.

"Ovdje sam da promovišem prvenstveno BiH, zatim Sarajevo, a tek nakon toga Swissotel. Ako ne promovišete destinaciju, ne možete promovisati ni hotel. Prva faza otvaranja je 15. juna, tada ćemo otvoriti 80 od ukupno 218 soba, jedan restoran i zajedničke prostorije. I već imamo rezervacije", kazao nam je Liakof.

Svečano otvorenje u augustu

Druga, konačna i svečana faza otvaranja planirana je za mjesec august, kada će gostima biti dostupan ostatak hotelskih kapaciteta, drugi restoran, konferencijske sale i luksuzni spa centar. Ideja je da Swissôtel ne bude samo mjesto za smještajne potrebe, nego kutak za uživanje i odmor, kako za poslovne putnike, tako i za cijelu porodicu.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"U prvoj fazi otvaranja Swissôtel će uposliti 60 ljudi, a nakon svečanog otvorenja u augustu bit će ih 120. Konferencijske sale mogu primiti 300 ljudi, imat ćemo i tri prostorije za sastanke i spa centar od 1.000 metara kvadratnih na dva sprata. Imat će unutrašnji bazen, a gosti će istovremeno moći uživati u masaži i jedinstvenom pogledu na Sarajevo. Također, imat ćemo tursko kupatilo, razne masaže, gošće će moći uživati u brojnim kozmetičkim tretmanima. Tu je trgovački centar, u samom smo centru grada i gosti će se ovdje moći opustiti i odmoriti nakon šetnje Baščaršijom ili obližnjih prirodnih ljepota ili olimpijskih planina", navodi naš sagovornik.

Velika očekivanja

Direktor ističe da će cijene biti u skladu s kvalitetom usluge koju nude i ističe da osim gostiju iz Sarajeva, priželjkuju i goste iz cijele Evrope, Turske i arapskih zemalja.

Smatra da Sarajevo može imati veliku korist od Swissôtela, ali uz lokalnu podršku.

"Koliko znam, ovdje ne postoji studij hotelijerstva i turizma, a edukacija je važna i mislim da Swissôtel može biti dobra škola, jer ovdje nema mnogo kvalifikovanih ljudi za ovaj smjer turizma. Mlade generacije govore engleski, ali nemaju hotelijersko obrazovanje i iskustvo. Nadamo se da ćemo puno doprinijeti, no trebamo i podršku zajednice, s obzirom na to da ćemo aktivno raditi na promociji ne samo hotela, nego i cijele BiH. Ako ne razvijate turistički sektor zemlje možete imati najbolji hotel na svijetu, ali nećete biti uspješni", zaključio je generalni menadžer Swissôtela Sarajevo.