biznis
0

Cijena nafte i dalje pada

SRNA
Cijene nafte danas su opale pod uticajem podataka o ekonomskoj slabosti evrozone i uoči razgovora Grupe 7 najrazvijenijih zemalja o dužničkoj krizi i bojazni za stanje evropskih banaka.

Barel brent nafte, za isporuke u julu, danas je koštao 98,16 dolara, poslije pojeftinjenja za 0,69 dolara. Barel sirove nafte na berzi u Njujorku prodavao se za 83 dolara i 73 centa.

Pojeftinjenje je uslijedilo nakon što je novo istraživanje pokazalo da je aktivnost privatnog sektora u eurozoni u maju pala na najniži nivo u posljednje tri godine i da se "alarmantan pad" dogodio u Španiji, Italiji, ali i u Francuskoj.

Ministri finansije Grupe 7 i ostalih ekonomskih sila tokom dana održat će telefonsku konferenciju o krizi u evrozoni i situaciji u kojoj se nalaze oslabljene evropske banke. Među ekonomistima sve više raste strah da bi španske banke mogle da propadnu bez direktne pomoći iz Evrope.

Španski ministar za budžet Kristobal Montoro upozorio je danas da je tehnički nemoguće spasiti prezaduženu privredu, koja je četvrta najveća u eurozoni. Analitičari su upozorili da bi veličina španske privrede iscrpila postojeće evropske mehanizme za pružanje finansijske pomoći.