Ocjena udruženja u FBiH
0

Cijena komunalnih usluga je 'neekonomska'

FENA
Većina javnih komunalnih preduzeća u Federaciji BiH suočava se s istim ili sličnim problemima, a među najznačajnijim su "neekonomske" cijene komunalnih usluga i neefikasna naplata potraživanja od korisnika usluga, ocijenjeno je danas na Skupštini Udruženja poslodavaca komunalne privrede FBiH.

Po riječima Selima Babića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja, važeće cijene u većini preduzeća su odobrene prije 10 godina i više tako da se to negativno odražava na rad preduzeća.

-Znatan broj preduzeća je u 2008. godini prijavio gubitke u poslovanju, a u Kantonu Sarajevo preduzeća "Rad" i Vodovod i kanalizacija" imaju po 100 hiljada predmeta na sudovima, što znači da su u nemogućnosti i da osiguraju novac za održavanje i obnavljanje sredstava rada, postrojenja, vozila i slično - kazao je Babić te dodao da su "Rad" i "Pokop" jedni od rijetkih javnih komunalnih preduzeća koja su u 2008. poslovala pozitivno.

Babić je kazao da je aktuelna ekonomska kriza pogodila i javna komunalna preduzeća tako što je opala potrošnja stanovništva, a u pojedinim sredinama stanovnici odbijaju i da koriste usluge javnih komunalnih preduzeća.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić istaknuo je da je Kanton pokrenuo proceduru donošenja zakona kojim će se regulirati otvorena pitanja kantonalnih javnih komunalnih preduzeća,a, između ostaloga, omogućiti i formiranje neovisnog tijela za određivanje cijena komunalnih usluga.

  • Stanje u komunalnoj privredi jeste zaista teško, ali javna komunalna preduzeća se moraju sačuvati bar u sadašnjem kapacitetu - rekao je Jusić

Na Skupštini je istaknuto da većina javnih komunalnih preduzeća ima izrađene sanacione programe, programe mjera štednje, povećanja procenta naplate usluga, ali da većina tih planova nije usvojena od nadležnih organa, odnosno osnivača kompanija ili skupština kantona.

Aktuelno reduciranje budžeta, kako je rečeno, dodatni je problem koji utječe na rad komunalnih preduzeća, jer su smanjene dotacije, a i smanjene su direktne narudžbe od osnivača tih preduzeća.