Promo
6

Centar za mir: Antonio Guterres prihvatio priznanje "Mostar Peace Connection"

Antonio Guterres
U Mostaru će 23. jula 2019. godine biti održana tradicionalna manifestacija "Mostar ne zaboravlja prijatelje" kojom Centar za mir i multietničku saradnju sa građanima, aktivistima i prijateljima Mostara, obilježavanja 15. godišnjicu obnove Starog mosta i 18. godišnjicu vlastitog društvenog angažmana.

Laureat Međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection" mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju, koja se dodjeljuje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura svijeta, ove godine je generalni sekretar Ujedinjenih naroda, António Guterres. Iz Ujedinjenih naroda u New Yorku Centru za mir je stigla potvrda da generalni sekretar sa poštovanjem i zahvalnošću prihvata ovo priznanje.

Nagrada "Mostar Peace Connection" se zasniva na teškim iskustvima i iskušenjima kojima je Grad Mostar bio svjedokom na kraju 20.stoljeća. Dodjeljuje se svake godine za civilizacijska postignuća laureatima iz cijelog svijeta, najrazličitijih profila i zanimanja, a koji su u raznim područjima djelovanja i na različite ali u širokoj javnosti prepoznatljive načine, doprinosili miru i multietničkoj saradnji.

Centar za mir podsjeća da su među laureatima priznanja "Mostar Peace Connection": Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alois Mock, Jacques Chirac, Muhamed ElBaradei, Irina Bokova, Luciano Pavarotti, Sulejman Demirel, Stjepan Mesić, Ivica Račan, Keneth Scott, Serge Bramertz, Carmen Agius i brojni drugi laureati iz svijeta.

Svečanost kraj Starog mosta u Mostaru, 23. jula ove godine, biće i u znaku dodjele tradicionalnih priznanja "Mimar mira" zaslužnim pojedincima koji su na prepoznatljiv način, u sredinama gdje rade i djeluju, doprinosili afirmaciji mira, pomirenja, društvenog dijaloga i širokom spektru humanističkih djela i ciljeva.