biznis
0

CBBiH demantirala saopćenje BamCarda d.d.

FENA
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je demantirala BamCard d.d. koji je u jučerašnjem saopćenju, objavljenom u medijima, naveo da je "na osnovu podataka koje je objavila CBBiH BamCard najpopularnija kreditna kartica u BiH".

Stav da je BamCard najpopularnija kreditna kartica u BiH, kako navode iz CBBiH, je stav BamCarda d.d., a ne Centralne banke BiH, što se može zaključiti i iz saopćenja koje je objavio BamCard d.d.

Centralna banka Bosne i Hercegovine ističe da je 7. marta 2007. godine objavila saopćenje za javnost sa podacima o kartičnom poslovanju u BiH u 2006. godini i da su u tom saopćenju navedeni podaci o stanju broja kartica u BiH, zaključno sa 31. decembrom 2006. godine, te podaci o broju i vrijednosti transakcija ostvarenih u 2006. godini upotrebom kartica - kreditnih, debitnih i kartica sa odgođenim plaćanjem.

Namjera Centralne banke Bosne i Hercegovine, kako se navodi u saopćenju iz ove finansijske institucije, je bila da se spomenutim saopćenjem ukaže na pokazatelje o stvarnom korištenju bankarskih kartica na nivou BiH, bez davanja bilo kakvih ocjena.

  • Mediji su prenijeli saopćenje koje je objavio BamCard d.d. koji je, poredeći podatke Centralne banke Bosne i Hercegovine o broju kreditnih kartica sa podacima koje posjeduje, naveo da je prema podacima Centralne banke BiH BamCard najpopularnija kreditna kartica u BiH. Poslovna politika ne dozvoljava Centralnoj banci BiH da daje kvalifikacije ili favorizuje bilo koju komercijalnu banku ili uslugu koju ona pruža, pa tako ni da daje ocjene o tome koja je kreditna kartica najpopularnija u BiH. Stoga je ocjena da je BamCard najpopularnija kartica u zemlji ocjena firme BamCard d.d., a ne Centralne banke Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju iz CBBiH.