biznis
0

Bosnalijek u 2009. ostvario neto dobit od devet miliona KM

FENA
Kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo, uprkos svjetskoj finansijskoj krizi, u 2009. godini ostvarila je neto dobit od devet miliona KM, što predstavlja povećanje za 11 posto u odnosu na 2008. godinu.

Direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić danas je na konferenciji za novinare, upriličenoj povodom 59. rođendana kompanije, kazao da ukupan prihod od prodaje iznosi 107 miliona KM, što je na nivou onoga iz 2008., sa učešćem izvoza od 37 posto te da su najveće izvozne regije bile istočna Evropa i Rusija, gdje je ostvarena jedna četvrtina ukupnih prihoda.

Arslanagić je istaknuo da je Bosnalijek samo prodajom Lysobacta i Enterofuryla na tržištima Ukrajine i Rusije uspio ostvariti prihod od 10 miliona eura i da je u 2009. godini napravljeno 10,5 miliona pakovanja tih tableta.

Govoreći o planovima kompanije u u 2010. godini, direktor Bosnalijeka je kazao da se planira povećanje ukupne prodaje za tri posto u odnosu na 2009. te prihod od prodaje u iznosu od 110 miliona KM, u čemu će izvoz učestvovati sa 42 posto. On je istaknuo da će i u ovoj godini kompanija u unaprijeđenje proizvodnje investirati 16 miliona KM, koliko je investirano 2009.

Belma Abazović, izvršni direktor za proizvodnju i razvoj u Bosnalijeku kazala je da je kompanija u protekloj godini na tržište plasirala devet novih proizvoda, a da je u 2010. godini planirala 25 novih razvojnih projekata.

Bosnalijek, prema njenim riječima, trenutno posjeduje 383 registracijska rješenja za prometovanje lijekova u inozemstvu i uskoro očekuje još 140 takvih rješenja, a u 10 top proizvoda kompanije prednjče Lysobact, Enterofuryl i Lopril.

Izvršni direktor za korporativne finansije i komunikaciju Nedim Vilogorac kazao je je da je u 2009. godini trgovano sa 621 hiljadom Bosnalijekovih dionica, što kompaniju svrstava među pet najlikvidnijih emitenata na Sarajevskoj berzi.

Vrijednost dionica na kraju godine, kako je rekao, iznosila je 16 KM, dajući tržišnu kapitalizaciju Bosnalijeku od 125 miliona KM.

Ovom prilikom, Vilogorac je je podsjetio da je krajem prošle godine Bosnalijek uvršten i u BTAX (Bosnian Traded Index) na Bečkoj berzi, koji se sastoji od šest kompanija sa tržišta kapitala u BiH.