biznis
0

BiH se blago oporavlja od recesije

SRNA
Dvije godine od početka recesije u BiH se bilježi blagi oporavak, ali je rast još nedovoljan da bi se država vratila na trendove prije početka globalne ekonomske krize, upozoravaju ekonomisti.

Efekti globalne krize koja je započela hipotekarnom krizom u SAD-u, osjetili su se u BiH krajem septembra i početkom oktobra 2008. godine, kada je došlo do masovnog podizanja štednje u bankama, a u 2009. godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, ekonomski rast potonuo je 2,9 posto, da bi oporavak počeo u 2010. godini.

 Glavni ekonomista Kancelarije Svjetske banke u BiH Orhan Nikšić rekao je da uprkos činjenici da ne postoje službene procjene BDP-a za prva dva kvartala 2010. godine, na osnovu raspoloživih podataka može se zaključiti da je počeo blagi oporavak, pišu "Nezavisne novine". 

On je  naveo da je nivo rasta značajno ispod trenda od prije početka krize, te da se ove godine očekuje realni rast BDP-a od oko 0,5 do jedan posto, a naredne godine oko tri odsto.

Ekonomista Muris Čičić rekao je da je BiH, iako nema zvaničnih podataka o tome, formalno izašla iz recesije, za šta su potrebna dva pozitivna kvartala, ali da je realno još u krizi.

"Procjene međunarodnih institucija da ćemo ove godine imati rast od 0,5 posto govore da je riječ o mršavom oporavku. Radno-intenzivni sektor poput građevinarstva i tekstilne industrije, a koji zapošljava veliki broj radnika, još je duboko u krizi i sporo iz nje izlazi. Osim toga, maloprodaja je još u zastoju, jer kod građana postoji strah te kupovinu roba odlažu za bolja vremena", istakao je Čičić.

On je dodao da je u BiH evidentan dalji rast nezaposlenosti, a to je problem koji i tržišta SAD i EU, koja su izašla iz recesije, ne uspijevaju prevazići.