Novi projekti
0

BH-Gas i EBRD rade na gasifikaciji USK

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U sklopu posjete predstavnika EBRD-a Bosni i Hercegovini i potpisivanja ugovora o kreditnom aranžmanu za gasifikaciju Srednjobosanskog kantona, predstavnici EBRD-a su posjetili kompaniju BH-Gas, koja je krajnji korisnik sredstava tog zajma.

Razgovarano je i o nastavku saradnje između ovih finansijskih institucija i BH-Gasa.

BH-Gas je kandidovao određene projekte na bazi već urađenih studija i sljedeći projekt na kojem će sarađivati ove dvije institucije je gasifikacija Unsko-sanskog kantona.

S tim u vezi, EBRD je iskazao svoju zainteresiranost te su definirani rokovi za implementaciju ovog kreditnog aranžmana, a sve radi izgradnje primarne gasne mreže u Unsko-sanskom kantonu u dužini od oko 80 km.

Sljedeći sastanak bi trebao biti u organizaciji EBRD-a, na kojem će pored BH-Gasa prisustvovati i predstavnici hrvatske kompanije Plinacro, s obzirom na to da je planirano da se izvrši konekcija transportnih sistema BiH i Hrvatske u Unsko-sanskom kantonu.

Vlasnik transportnog plinskog sistema u Hrvatskoj je kompanija Plinacro s kojom BH-Gas ima usaglašene i potpisane dokumente o priključenju na plinsku mrežu Hrvatske.

Tokom razgovora u protekla dva dana izražena je spremnost i EBRD-a i BH-Gasa da se svi dokumenti i sami pregovori o kreditu završe tokom 2010. godine, tako da bi kredit bio oprerativan u 2011.

Izuzev ovog konkretnog i definiranog projekta, EBRD je ponovo iskazao spremnost za finansiranjem transportnog gasovoda Bosanski Brod-Zenica, pri čemu je BH-Gas u potpunosti iskazao spremnost za nastavak aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za ovaj gasovod.

O ostalim projektima će biti razgovarano tokom 2010. godine, a sve tokom pregovora o uvjetima kredita za Unsko-sanski kanton, saopćeno je iz BH-Gasa.