Berza
227

Vlada FBiH prodaje FDS pošto-poto: Kupac dionica krije se iza skrbnika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH donijela je odluku prema kojoj početna prodajna cijena dionice Fabrike duhana Sarajevo ne može biti niža od 83,50 KM uprkos tome što je nominalna vrijednost dionice ovog preduzeća veća od 174 KM.

Federalna vlada donijela je Odluku da državni kapital u privrednom društvu "Fabrika duhana Sarajevo" d.d. Sarajevo u iznosu 39,9058 posto ukupnih dionica ovog privrednog društva ili 511.478 dionica, bude prodat putem berze.

U odluci koja je objavljena u Službenom listu BiH stoji da će postupak prodaje provest Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu sa Pravilnikom o postupku prodaje državnog kapitala na berzi.

Odluka je donesena na sjednici Vlade FBiH koja je održana 22. jula, a Federalna vlada "zaboravila" je u saopćenju za javnost navesti da početna prodajna cijena dionice FDS-a, kako to piše u Službenom listu, ne može biti niža od 83,50 KM.

Halil Čengić, predsjednik Udruženja dioničara Dividenda, u razgovoru za Klix.ba kazao je kako vrijednost dionice FDS-a iznosi više od 174 KM.

"Ta njihova cijena ne dobaci ni do 50 posto te cijene. S druge strane FDS ima 52 miliona neraspoređene dobiti iz ranijih godina i nikome nije palo napamet da bi to trebalo uzeti u obzir kod prodaje. FDS je vlasnik i najveći dioničar Vakufske banke, a u toku je spajanje Bor banke i Privredne banke Sarajevo tako da će FDS i tamo biti većinski vlasnik ili najveći dioničar", rekao je Čengić.

On je dodao da je FDS u Vakufskoj banci kupio i nekoliko miliona obveznica koje je banka emitirala nakon što je ovo privredno društvo preuzelo banku i to kako bi mogla povećati aktivu.

"Iz Izvještaja o poslovanju vidi se da u svemu ima dosta i vladinih papira poput komercijalnih zapisa i obveznica. Tako da ovakva odluka Vlade FBiH samo je dokaz da oni stvarno nekome to hoće bukvalno da poklone", kazao je Čengić.

Podsjetio je da paralelno sa svim dešavanjima u vezi s privatizacijom dionica FDS-a već se trguje na berzi i to 51,52 ili najdalje 53 KM.

"Kupac je uvijek isti i to je neko ko se krije iznad skrbnika. Oni su nabrali ukupno 20 posto dionica FDS-a po toj cijeni i potpuno je van svake zdrave pameti da neko prodaje tako bez dodatnih plaćanja ispod stola. Pouzdano znam da oni isplaćuju još 10 KM što je opet malo", dodao je Čengić.

Kazao nam je i kako je jedan od najvećih pojedinačnih dioničara u FDS-u Sejo Babić sa oko 20 hiljada dionica prodao svoje dionice kupcu koji se krije iza skrbnika za 52 KM.

"To je čovjek kojem ti novci u ovom trenutku nikako nisu trebali i nema teorije da je on dionice dao po toj cijeni. Paralelno s pokušajima Vlade FBiH da proda FDS odvija se depresizacija cijene kako bi se utjecalo na Federalnu vladu da se odredi baš takva cijena kakva je određena ovakvom odlukom", rekao je on.

Čengić ističe kako on nema informaciju ko se krije iz skrbnika, ali da mu je poznato da to odrađuje grupa oko AW Brokera.

"Ne znam ko se krije iza te grupe i čak sam sugerisao da je to posao za tužioca s obzirom na to da je riječ o evidentnoj manipulaciji tržištem. U Zakonu o tržištu vrijednosnih papira stoji da nije dopušteno izdavanje kupovnog naloga ako se zna da će biti izdat isti takav prodajni nalog i obrnuto. U kaznenim odredbama stoji da će se lice koje to uradi kazniti zatvorom od 60 dana do pet godina", kazao je Čengić.

On je rekao da Komisiji za vrijednosne papire Federacije BiH nije ni na kraj pameti da uđu u analizu trgovine.

"To je čitava organizacija koja seže do vrhova stranaka i koja apsolutno kontroliše tržište vrijednosnih papira. Pomoću nje je krenula u pljačku ovog što još nije opljačkano, a u vlasništvu je države", smatra Čengić.

Upozorio je da je FDS konglomerat koji će kupac rasprodavati godinama jer se u vlasništvu ovog privrednog društva nalazi hotel u Srebrenici u koji je uloženo 18 miliona KM, hotel na Vlašiću koji je plaćen 10 miliona, UPI Poslovni sistemi Sarajevo i još dosta toga.

"Nažalost nisu išli ni na nominalnu cijenu i smatra kako je ovo definitivno posao za tužioca. Mali dioničari su nemoćni i jedino šta oni mogu uraditi jeste da po tim cijenama koje je Vlada FBiH odredila jednostavno ne prodaju svoje dionice nego jednostavno da čekaju da i u BiH jednog dana profunkcioniše pravna država", zaključio je Čengić.

Podsjećamo, prema izvještaju Finansijske policije FBiH iz 2013. godine Uprava Fabrike duhana Sarajevo (FDS) na čelu sa direktorom Edinom Mulahasanovićem nanijela je višemilionsku štetu FDS-u. Pravosuđe BiH još uvijek se nije uhvatilo u koštac sa jednom od potencijalno najvećih kriminalnih afera u državi.