Berza
4

Samsung izgubio milijardu dolara tržišne vrijednosti zbog Obaminog veta

Klix.ba
Južnokorejski tehnološki gigant Samsung izgubio je milijardu dolara tržišne vrijednosti nakon američke odluke da stavi veto na zabranu uvoza nekih Appleovih proizvoda. Obamin iznenadni veto izazvao je zabrinutost u kompaniji zbog prava na patente.

Predsjednički veto donesen je kao odgovor na presudu Američke komisije za međunarodnu trgovinu (ITC), koja je odobrila Samsungov zahtjev za zabranu starijih iPhonea i iPada, jer je Apple koristio neke Samsungove patente. Ta odluka je pogodila jedino kompaniju AT&T, koja uz ugovore nudi i modele iPhonea starije od modela 4S, kao i 3G verzije iPada 1 i 2. Zabrana je trebala stupiti na snagu ove sedmice.

Nakon veta, južnokorejska vlada je saopćila kako će pomno paziti na odluku ITC-a o potencijalnoj zabrani nekih Samsungovih proizvoda iz Galaxy linije. "Nadamo se poštenoj i razumnoj odluci", saopćila je Južnokorejska vlada te ukazala da bi pravni spor između dva tehnološka giganta mogao eskalirati u politički problem, zavisno od odluke ITC-a.

Obamin veto će vjerovatno oslabiti intenzitet rata u vezi sa patentima, koji se rasplamsao posljednjih godina, a Apple i Samsung su sve žešći u takmičenju za udio na tržištu smartphoneima. Kompanije su u pravnom sporu u desetak zemalja, a Samsung kontroliše gotovo dvostruko veći udio na tržištu.