Berza
0

RS: Akcije privatnih preduzeća mogu na berzu

FENA
Direktor Banjalučke berze Milan Božić izjavio je da se u RS-u među prvih 100 preduzeća prema ostvarenom prihodima u 2006. godini, nalazi čak 60 privatnih preduzeća, što pokazuje da u RS-u postoje preduzeća koja bi u narednom periodu mogla da naprave javnu ponudu akcija na berzi.

Božić je ovo rekao na seminaru koji je u organizaciji Banjalučke berze i Privredne Komore Republike Srpske danas održan u Banjoj Luci na temu „Izlazak preduzeća na berzu - kako emisijom akcija do kapitala“.

Cilj seminara je bio da se vlasnicima i menadžerima privatnih preduzeća objasne mogućnosti „izlaska“ privatnih kompanija na berzu, te prednosti i mogućnosti finansiranja razvoja preduzeća kroz emisiju akcija.

Na seminaru su bili prisutni predstavnici oko 30 privatnih preduzeća iz Republike Srpske, te predstavnici institucija tržišta kapitala.

Pored predstavnika Banjalučke berze, govornici na seminaru su bili Simon Mastnak, direktor sektora za razvoj i marketing Ljubljanske berze, Branko Kecman direktor Advantis brokera iz Banja Luke, Rade Rakočević iz Senzala iz Beograda, te Biserka Preininger Fižulić, Predsjednica Nadzornog odbora "Magma" d.d. Zagreb.

Izlaganje Biserke Preininger-Fižulić bilo je vezano za razloge i motive preduzeća "Magma" iz Hrvatske da izvrše javnu emisiju akcija i koja je razlika između privatnog porodičnog preduzeća i javne kompanije čijim se akcijama trguje na berzi.

Simon Mastnak se osvrnuo na to u kojoj bi fazi razvoja preduzeće trebalo pripremati inicijalnu javnu ponudu akcija, dok je Branko Kecman, direktor Advantis brokera iz Banja Luke predstavio osnovne elemente menadžerskih ugovora kao preduslov za motivaciju menadžera u akcionarskim društvima.