Berza
23

Izbori u SAD-u će promijeniti budućnost ekonomije svijeta, svjetske berze u padu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Globalna tržišta su u noći s utorka na srijedu negativno reagirala te je zabilježen pad svjetske berze nakon još uvijek nepotpunih rezultata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), iako republikanac Donald Trump do sada vodi u ključnim državama.

Kako pišu američki mediji, tržište je opalo za skoro 650 poena u trgovanju nakon radnog vremena, a indeks Dow Jones u terminskoj je trgovini u jednom trenutku pao za više od 750 bodova, Standard & Poor’s 500 za 63 boda, Nasdaq za više od 100 bodova, dok je Nikkei pao za više od pet posto na trgovanju u Tokiju.

Meksički pezo je zabilježio pad od 12 posto, što je najveći pad meksičke valute od 1995. godine.

To je dijelom zbog toga što je 80 posto meksičkog izvoza u SAD-u, a mnogi smatraju da će Trump vratiti sporazum o slobodnoj trgovini nafte i za izgradnju zida između Meksika i SAD-a, što može biti katastrofalno za meksičku ekonomiju.

Berzanski posmatrači su rekli da bi pobjeda Clinton generalno bila bolja za berzu, dok investitori obično ne vole neizvjesnost.

Prethodno je bilo informacija da će izbori u SAD-u promijeniti budućnost svjetske ekonomije te da će ukoliko bude izabran republikanski kandidat i biznismen Donald Trump doći do radikalnih promjena u ekonomiji, a ukoliko bude izabrana predstavnica demokrata bivša ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton, bit će zadržan status quo, odnosno postojeće stanje u zemlji.