Berza
0

Ispunjavanje pasoša kompetencija - nada za manju nezaposlenost u BiH

FENA
Njemačka vladina organizacija GIZ danas je u Sarajevu predstavila instrument "Pasoš kompetencija" za čije je korištenje u BiH Njemački institut za obrazovanje odraslih (DIE) ustupio autorska prava, a koji će do kraja 2013. godine ispuniti 200 osoba u BiH.

"To je dio prve faze projekta Pasoš kompetencija, započetog 2011., a koji će trajati do 2016. godine. Definiranje i vrednovanje neformalno stečenih kompetencija pomoću instrumenta Pasoš kompetencija trebalo bi omogućiti bolju sistematizaciju radnih mjesta, povećati iskoristivost radne snage i jačati svijest o sopstvenim kvalitetama", istakla je Amra Muratović, koordinatorica projekta „Pasoš kompetencija“.

Prva faza projekta od januara 2011. do decembra 2013. provodi se na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i banjalučke regije.

U proces prilagođavanja bh. kulturi "Pasoša kompetencija" uključeno je Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalni zavod za zapošljavanje, službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

"Tržište rada u BiH potrebno je da prepozna uže specijalnosti određenih zanimanja, za koja se ne ide u škole, kao što su, naprimjer, gljivari ili berači malina", istakla je Svetlana Cenić, ekonomska stručnjakinja, koja je uključena u ovaj projekt.

Dakle, kako je rečeno, u BiH se pokazala nužnost razlikovanja kompetencija i kvalifikacija za kvalitetniju i efikasniju iskoristivost radnog tržišta.

Cenić se nada da će ovaj instrument pomoći da se u BiH počne razmišljati o pojmu zapošljavanje, Zakonu o radu, te će političkim partijama u BiH, bez obzira na njihovu ideologiju, preporučiti da u svoje programe uvrste ovaj instrument da bi se stopa nezaposlenosti smanjila.

Instrument „Pasoš kompetencija“ također predstavlja pokušaj pomoći socijalno ugroženim osobama da spoznaju šta sve znaju i kako da iskoriste te vještine.

Iz tog razloga u ovom projektu su uključeni vanjski savjetnici, čija je uloga da pri ispunjavanju "Pasoša kompetencija" osobi pomogne u procjeni realnih vještina i mogućnosti.

Svi zainteresovani građani koji žele da popune svoj "Pasoš kompetencija" mogu da se obrate službama za zapošljavanje u Kantonu Sarajevu i Zeničko-dobojskom kantonu ili centrima za zapošljavanje u općinama Laktaši, Čelinac i Srbac.

Vrijednost projekta "Pasoš kompetencija" je pet miliona eura, čija druga faza počinje 2014. , a završava 2016. godine.

U Njemačkoj se ovaj instrument pod nazivom "Pasoš profil" koristi od 2002. godine.