Berza
66

Crni ponedjeljak: Kineske berze opustošene, svjetske valute slabe, a nafta košta 38 dolara

Piše: I. P.
Foto: EPA
Foto: EPA
Cijene dionica azijskih berzi pale su na najniži nivo u posljednje tri godine, a cijeli proces uzrokovan je padom indeksa kineske berze za oko osam posto.

Posljedično, zapadne berze jutros također doživljavaju pad koji prati usporavanje rasta kineske ekonomije koji je krunisan nedavnom devalvacijom juana. Bio je to pokušaj Pekinga da poveća konkurentnost izvoznih proizvoda kako bi se izazvao rast ekonomije.

Iz kompanije Societe Generale objašnjavaju da se svjetsko tržište doslovno boji slabljenja kineske ekonomije.

"Ovo je prava katastrofa i čini se da je ništa ne može zaustaviti. Mnoge nove privatne kompanije su zatvorene i nadam se da ćemo ovo preživjeti", rekao je Chen Gang, jedan od čelnika kompanije u Šangaju koja se nenadano našla na udaru.

Posljedice se osjete širom svijeta

Berze u Evropi osjetile su posljedice odmah nakon današnjeg otvorenja. Londonska i njemačka berza bodovno su pale za oko 2,6 posto, a 13 od 18 evrospkih berzi pale su u posljednjih sedam dana za više od 10 posto.

Dionice ruskog Gazproma pale su za sedam posto, a dionice Sberbanke za 7,4 posto. Ruska rublja pala je na najniži nivo u odnosu na dolar još od decembra 2014. godine, a cijene nafte na evropskom (43 dolara) i američkom (38 dolara) tržištu pale su zbog problema u Aziji na najniži nivo u posljednjih šest i po godina.

Južnoafrička valuta također je pala u odnosu na američki dolar, ali ovoga puta na najniži nivo u svojoj historiji. Također, indijska berza doživjela je najveći pad još od vremena globalne krize 2009. godine.

Američke berze još nisu otvorene

Istočna obala Sjedinjenih Američkih Država uskoro otvara svoje berze, a među investitorima vlada strah zbog vijesti koje dolaze iz Azije i Evrope.

Na gubitku će se najvjerovatnije naći kompanije kao što su Apple, Netflix i Facebook, koji su prošlu sedmicu okončali gubitkom vrijednosti dionica od četiri do sedam posto.