biznis
0

Belkić-Ramyah: Potrebno intenziviranje ekonomske saradnje Kuvajta i BiH

FENA
Kuvajt je izuzetno zainteresiran za investiranje u BiH, ali za to postoje određene prepreke koje treba u narednom periodu otkloniti, ocijenjeno je danas u Sarajevu na sastanaku delegacija parlamentarnih grupa prijateljstva Bosne i Hercegovine i Kuvajta.

Zaključeno je da će ove grupe prijateljstva izvršiti pritisak na relevantne institucije kako bi se sve prepreke otklonile i otvorile mogućnosti za intenziviranje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić konstatirao je nakon sastanka da Kuvajt ima izuzetno snažan državni i privatni investicioni potencijal, dok BiH ima određene komparativne prednosti i resurse interesantne za kuvajtske biznismene.

Kuvajtskim investitorima su posebno interesantni bh. potencijali vode, hrane, te turističke mogućnosti, o čemu govori podatak da bi čak do 70.000 potencijalnih turista iz Kuvajta moglo godišnje posjetiti BiH.

Belkić ističe kako se u narednom periodu mora intenzivirati komunikacija između dvije zemlje, te da BiH mora prezentirati svoje mogućnosti. Također, potrebno je uložiti napore na pojednostavljivanju procedura i sigurnosti investicija u BiH.

Šef delegacije Grupe prijateljstva Kuvajt - BiH kuvajtske Nacionalne skupštine dr. Dalfallah Fdhail Abu Ramyah izjavio je da u Kuvajtu nije bilo dovoljno informacija o ogromnom potencijalu i resursima za investiranje u BiH.

On ističe kako je jedna od prepreka koja spriječava veći dolazak kuvajtskih turista i biznismena nepostojanje direktne linije između Kuvajta i Sarajeva. Stoga je najavio da će biti izvršen pritisak na kuvajtsku vladu radi otvaranja direktnih linija preko dvije privatne aviokompanije.

Parlamentarna delegacija iz Kuvajta je također uručila poziv predsjedavajućem Belkiću da uskoro posjeti Kuvajt, te učestvuje na sajmu koji će biti održan u februaru naredne godine.

Na ovom sajmu se očekuje i prezentacija mogućnosti i potencijala za ulaganje u BiH, te razgovori biznismena dviju država o mogućnostima saradnje.

Delegacija Grupe prijateljstva Kuvajt - BiH danas će se susresti i sa predstavnicima Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, te Rijasetom Islamske zajednice u BiH.