biznis
99

Avioni Turkish Airlinesa bi uskoro trebali letjeti i s Mostarskog aerodroma

Piše: A. B.
Aerodrom Mostar
Aerodrom Mostar
Turska aviokompanija Turskih Airlines naredne godine trebala bi početi realizirati letove s Mostarskog aerodroma. Dogovoreno je to na jučerašnjem sastanku između predstavnika aerodroma i turske aviokompanije, potvrđeno nam je iz Turkish Airlinesa.

Voditelj sektora prometa i sigurnosti mostarskog aerodroma Marko Đuzel za Klix.ba je izjavio da je uprava aerodroma ponudila sve uslove te da je sada na turskoj aviokompaniji da odluči o realizaciji letova.

"Otvoreno smo ponudili svoje uslove, a čak je istaknuta i podrška amabasadora Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koca. Mi smo učinili sve, sada je isključivo na Turkish Airlinesu da odrede da li postoji isplativost. Oni imaju sve podatke o tehničkoj opremljenosti, potencijalu tržišta i trebaju odlučiti da li žele saradnju s nama. Potrebno je utvrditi da li Turkish Airlines vidi komercijalnu isplativost na uspostavljanju linije", kazao je Đuzel.

Dodao je da bi linija trebala biti uspostavljena tokom naredne ljetne sezone, odnosno od druge polovine 2017. godine, jer zimi turska aviokompanije ne vidi potencijal.

"Prijedlog je da se linija uspostavi na relaciji Sarajevo-Mostar-Istanbul i Istanbul-Sarajevo-Mostar. Početkom januara bismo trebali saznati njihovu odluku, a vjerovatno će projekat biti realizirana u drugoj polovini 2017. godine", naglasio je Đuzel.

Direktor aerodroma Mostar Marin Raspudić smatra da je konačno nakon dugo vremena postignut pravi dogovor te je posebno izraženo zadovoljstvo što je ambasador Turske upoznat s karakteristikama aerodroma.

Kako saznajemo, let bi najvjerovatnije trebao biti realiziran jednom sedmično i to četvrtkom. Uspostavljanjem ove linije putnicima će biti pružena kvalitetnija usluga i pristupačnije okruženje s obzirom da je veliki broj građana Turske porijeklom iz BiH, a ima dosta i građana Turske koji žive i rade u našoj zemlji.

Podsjećamo i da je nedavno najavljeno kako će aerodrom Mostar u 2017. godinu ući s novim izgledom i mnogo boljom opremljenošću.