biznis
0

Američki izvoz u Rusiju mogao bi biti udvostručen

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki izvoz robe u Rusiju mogao bi da bude udvostručen na 19 milijardi dolara poslije ulaska Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), navedeno je u izvještaju Instituta za međunarodnu ekonomiju "Peterson", prenose agencije.

Američki izvoznici bi, pak, mogli da izgube prodaju u Rusiji ukoliko Kongres u Washingtonu odbije da toj zemlji dodijeli status "stalnih normalnih trgovinskih odnosa" (PNTR) kako bi zadržao pritisak na Moskvu radi poboljšanja ljudskih prava ili rješavanja drugih spornih pitanja, ukazali su u petak autori izvještaja.

Autori su pozvali Kongres da za stalno normalizira trgovinske odnose sa bivšim protivnikom iz vremena hladnog rata, prenio je Reuters.

"Izglasavanje stalnih normalnih trgovinskih odnosa u Kongresu moglo bi otvoriti put za ekonomske odnose između SAD i Rusije za sljedeću deceniju", navedeno je u izveštaju.

Kako se Rusija nada okončanju procesa pristupanja WTO već ove godine, američki zakonodavci bi se uskoro mogli suočiti sa glasanjem o tom pitanju.

Administracija demokratskog američkog predsjednika Baracka Obame je označila pitanje odobravanja PNTR kao jedan od svojih glavnih trgovinskih prioriteta u 2011. godini.