biznis
0

Američki direktori zarađuju 411 puta više od prosječnog radnika

Sarajevo-x.com
Kritike zbog astronomskih iznosa redovnih plata koje primaju glavni izvršni direkori većih kompanija ne dolaze samo od pripadnika sindikata i invesitora. Sada su im se pridružili i profesori etike pitajući se što to govori o ljudskom ponašanju i političarima koji upravljaju finansijskim viškovima.

Mnogi tvrde da taj trend ide sve više u krajnost. Danas, prevelike plate direktora vrijeđaju ljude i njihov osjećaj poštenja, izjavio je Archie Carrol, penzionisani profesor etike.

“Njihova velika primanja najbolje prikazuju korporativnu Ameriku, gdje izvršni direktori i upravni odbori stoje nasuprot ostatka američkog društva.”, izjavio je. Oni danas predstavljaju aristokraciju društva, smatra Carroll.

Za primjer se navode primanja Roberta Nardellija, direktora kompanije Home Depot, koji se nedavno povukao sa mjesta glavnog izvršnog direktora sa otpremnim paketom u iznosu od 210 miliona dolara. Nardelli se povukao sa 20 miliona dolara dobivenih u gotovini, osiguranom penzijom te dionicama i opcijama, što, kad poredimo, predstavlja godišnju zaradu od 21.000 dolara za 10.000 službenika.

U 2005. godini odnos plate glavnih izvršnih direktora i prosječnog radnika bio je 411 prema 1, pokazalo je istraživanje Instituta za politička istraživanja, grupe koja se bavi pitanjima socijalne pravde. Taj odnos je mnogo veći nego 1980. godine, kada je iznosio tek 42 naprema 1.