Kineska kompanija
41

Zeekr stiže u Evropu, predstavit će pet novih modela do 2025. godine

D. B.
Kineski proizvođač Zeekr proizvodi neke od najprivlačnijih električnih automobila, a sada se priprema da ih plasira na evropsko tržište dok radi na novom uzbudljivom sedanu.

Direktor Zeekra An Canghui je nedavno tokom saopćavanja finansijskih rezultata rekao da će brend stići u Evropu do kraja ove godine, a potom i u SAD 2024. godine. Dio plana da Zeekr privuče kupce na novim tržištima je lansiranje pet novih modela do 2025. godine.

"Zeekr je dobrostojeći proizvod u Kini, ali će se brzo širiti na međunarodna tržišta, što je naš prvobitni plan", kazao je An.

Potpuna ponuda novi modela na kojima kompanija radi još uvijek nije poznata, no Autocar piše da će jedan od njih imati formu sedana. Trenutno je poznat pod kodnim imenom CS1E i predstavlja prvu generaciju kompaktnog sedana s električnim pogonom, koji će biti rival Teslinom Modelu 3. Takav autombil bi mogao postati jedan od Zeekrovih najpopularnijih automobila, a s obzirom na to koliko su dramatična tri trenutna modela, očekuje se izuzetno privlačan dizajn.

Iz Zeekra tvrde da će, kada porodica električnih modela poraste na osam, moći prodavati do 650.000 automobila godišnje. To su ambiciozni ciljevi za proizvođača koji je prošle godine prodao ukupno 71.841 automobil, a svi su pripadali modelu 001 Shooting Brake. Nedavno je otkrivena namjera da se prodaja udvostruči zahvaljujući lansiranju 009 MPV.a, kao i X kompaktnog SUV-a.

"Do 2025. godine će mo imati osam modela s ciljem prodaje 650.000 automobila. Vjerujemo da je to ostvarivo", dodao je An.