Auto
3

Volvo ubrzao proizvodnju prvog dizel plug-in hibrida

Klix.ba
Volvo Car korporacija povećava proizvodne kapacitete za novi Volvo V60 Plug-in Hybrid. Nakon inicijalne serije od 1.000 primjeraka za modelsku 2013. godinu, za modelsku 2014. godinu bit će proizvedeno 4.000 - 6.000 primjeraka.
Proizvodnja prvog dizelskog plug-in hibrida na svijetu, uspješno je integrisana u proizvodnu liniju ostalih modela pogona Torslanda u Gothenburgu. To je sjajno dostignuće, uzme li se u obzir da sofisticirana plug-in hibridna tehnologija uključuje dvije pogonske opcije i moćnu bateriju koja omogućava autonomiju kretanja od 50 kilometara, isključivo na struju.

"Mi smo prvi u industriji, koji su integrisali plug-in hibridnu tehnologiju i uspostavili proizvodnju uporedo sa standardnim modelima. Integracija u standardnu proizvodnju nudi kupcima mogućnost da odaberu sve opcije, dostupne i u standardnom V60.“ - tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za razvoj i istraživanje pri Volvo Car korporaciji.

Sva dodatna oprema i dodatni sistemi ovog automobila uslovili su modifikaciju proizvodne linije. Ta adaptacija je omogućila jednostavnu integraciju preko 300 dodatnih dijelova, koje plug-in hibridna verzija ima u odnosu na standardni V60.

Nekoliko primjera integrisane proizvodnje: -Električni motor se sklapa na istoj stanici na kojoj se sklapa i integralni pogon 4x4 modela. -Sistem hlađenja i visokovoltažni kablovi se sklapaju na liniji ugradnje pogonskih sistema i dijelova šasije. -Baterijsko pakovanje se ugrađuje kroz otvor prtljažnika i u samo nekoliko milimetara slobodnog prostora bez problema, u samo 60 sekundi, smješta u enterijer.

"11,2 kWh baterija je najkompleksniji dio vozila. Njeno precizno smještanje je sjajan primjer našeg vrhunskog procesa sklapanja“ - kaže Mertens.

Volvo V60 Plug-in Hybrid je rezultat uske tehničke i finansijske saradnje između Volvo Car korporacije i švedske energetske kompanije Vattenfall. „V60 Plug-in Hybrid je unikatan automobil i istorijski korak naprijed, ne samo za Volvo, već i za cijelu automobilsku industriju. Inicijalna serija od 1.000 primjeraka je rasprodata i prije dolaska u prodajne salone, a već se popunjava i knjiga narudžbi za sljedeću godinu“ - zaključuje Peter Mertens.