Prema usvojenom planu
0

Volvo priprema S90 koji će pokretati samo elektromotori

E. L.
Prema posljednjim informacijama, elektropokretani S90 u prodaji bi trebao biti prije sredine naredne godine.

Da Volvo nastavlja ranije zacrtan put prema potpunoj elektrifikaciji svojih automobila potvrđuje i informacija prema kojoj je u kineskim proizvodnim pogonima već proizvedena predprodukcijska verzija na osnovici limuzine S90 koju umjesto motora s unutrašnjim sagorijevanjem pokreću samo elektromotori.

Švedski magazin Teknikens Varld otkrio je da se iza projekta s kodnim nazivom V551 krije električni Volvo S90 koji bi u produkcijskoj verziji mogao nositi oznaku ES90, a predprodukcijski model koji je nastao na platformi elektropokretanog SUV modela EX90 očekuju višemjesečna testiranja prije davanja zelenog svjetla za početak proizvodnje produkcijske verzije koju će Volvo prodavati na globalnom nivou.

S obzirom na platformu koju dijeli s modelom EX90, realno je očekivati da će i električni ES90 za pokretanje elektromotora koristiti baterije kapaciteta 111 kWh s kojima spomenuti SUV (čija dva elektromotora u najsnažnijoj verziji proizvode 517 KS i 910 Nm obrtnog momenta) s jednim punjenjem prelazi do 590 kilometra. Uzimajući u obzir da će ES90 biti nešto lakši i aerodinamičniji, baterije bi mogle osigurati i nešto više kilometara s jednim punjenjem.

Prije otkrivanja podataka o pogonskoj grupi, za sada se zna da će električni Volvo ES90 biti nešto kraći od konvencionalno pokretanog modela S90, ali će imati veće međuosovinsko rastojanje, što će osigurati više prostora za putnike na zadnjim sjedištima.

Prvi primjerci trećeg električnog modela s kojim će Volvo konkurisati sličnim modelima BMW-a (i5) i Mercedesa (EQE) u prodajnim salonima širom svijeta trebali bi se pojaviti u maju naredne godine.