S istoka na zapad
52

Volkswagen ID.4 proputovao Kanadu i postavio novi svjetski rekord

D. B.
Volkswagenov električni model ID.4 je tokom putovanja u Kanadi ostvario još jedan svjetski rekord.

VW ID.4, za čijim upravljačem je bio Rainer Zietlow, 25. jula je krenuo iz St. John'sa u Newfoundlandu na istočnoj obali Kanade, a nakon sedam dana vožnje i 7.133 pređena kilometra, stigao je na zapadnu obalu i postavio novi svjetski rekord. Za taj put mu je bilo potrebno 18 punjenja baterije.

Zietlow je svoje putovanje završio u noćnim satima u Victoriji u Britanskoj Kolumbiji. Tokom vožnje je prelazio u prosjeku 396 kilometara, čime je postavio svjetski rekord za prelazak Kanade s najmanje punjenja baterije.

Ovaj rekord bi mogao biti posebno važan u Kanadi, drugoj najvećoj zemlji na svijetu po površini. Istraživanja su pokazala da interes za električnim automobilima u ovoj državi opada zbog rasta cijena automobila, ali i kašnjenja u razvoju infrastrukture u odnosu na SAD.

"Volkswagen ID.4 SUV se pokazao idealnim saputnikom u avanturi, pružio je udobnost, prostor i domet potreban za prelazak hiljada kilometara koji razdvajaju istok i zapad zemlje", saopćeno je iz Volkswagena.

Zietlow, koji je porijeklom iz Njemačke, vozi za Volkswagen od 2005. godine. U tom periodu je posjetio 110 zemalja i postavio najmanje pet Guinnessovih rekorda, a također je prešao nekoliko kontinenata u vozilima ovog njemačkog brenda.

Godine 2021. je ostvario rekord nakon što je kontinuirano vozio 57.566 km kroz svih 48 kontinentalnih američkih država u električnom automobilu. Putovanje je trajalo 87 dana, a tom prilikom je posjetio 628 distributera Volkswagenovih vozila.

Zietlow sada planira voziti iz Victorije do St. John'sa te će posjetiti 145 VW salona u Kanadi.