Apsolutni rekord
24

Veneno Roadster je najskuplji Lamborghini koji je ikada prodan na aukciji

D. B.
Jedan od hiperautomobila s najradikalnijim dizajnom definitivno je Lamborghini Veneno, a sada je ponio i titulu najskupljeg Lamborghinija koji je ikada prodan na aukciji.

Veneno Roadster je bio ograničen na svega devet primjeraka kada je debitovao prije otprilike šest godina, a osnovna cijena je iznosila 4,5 miliona dolara. Primjerak s fotografija je pripadao Teodoru Nguemi Obiangu Mangueu, sinu predsjednika Ekvatorijalne Gvineje koji je obavljao funkciju potpredsjednika pomažući svom ocu.

Automobil su zaplijenile švicarske vlasti uz Koenigsegg One:1, LaFerrari, Aston Martin One-77 i Bugatti Veyron tokom istrage protiv Manguea. Optužen je da je koristio javni novac za svoj ekstravagantni stil života. Međutim, postigao je dogovor sa švicarskim tužiteljima te je pristao prodati automobile i novac iskoristiti za društveno korisne projekte u svojoj zemlji.

Veneno Roadster je u vrhunskom stanju izuzev manje ogrebotine na stražnjem desnom točku. To neće biti nikakav problem za kupca koji je izdvojio čak 8,3 miliona dolara, što je rekord za jedan Lamborghini prodan na aukciji. Superautomobil je prešao samo 324 km i još uvijek ima fabričke gume, a bež unutrašnjost izgleda besprijekorno. Kupac je uz automobil dobio i pripadajući pokrivač, kao i dokumentaciju te alat.

Na istom događaju je Koenigsegg One:1 prodan za 4,6 miliona dolara, Bugatti Veyron za 1,31 milion dolara, Aston Martin One-77 za 1,55 miliona dolara te LaFerrari za 2,19 miliona dolara.