Rekord na aukcijama
39

Unikatni Bugatti Chiron Profilee prodan za 9,8 miliona eura

D. B.
Chiron je donio veliki uspjeh Bugattiju jer je francuski proizvođač rasprodao svih 500 primjeraka ovog modela i njegovih verzija. Sada je novog vlasnika dobio i unikatni Chiron Profilee, a cijena je vrtoglava.

Na aukciji održanoj u Francuskoj je Bugatti Chiron Profilee prodan za 9,792.500 eura i to bez uračunatog poreza, koji će povećati cijenu za još nekoliko miliona. Direktor kompanije Bugatti Rimac, Mate Rimac, tvrdi da Profilee sada drži rekord za najskuplje prodani novi automobil na aukciji.

Unikatni Chiron Profilee je popunio prazninu između standardnog Chirona i Chirona Pur Sport. Razvoj je počeo 2020. godine, no uprkos tome što su u Bugattiju znali da to neće biti serijski model, projekt su doveli do kraja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Chiron Profilee pokreće Bugattijev 8,0-litarski quad-turbo W16 motor koji isporučuje 1.476 KS. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,3 sekunde, do 200 stiže za 5,5 sekundi te dostiže maksimalnih 380 km/h. Opruge su kruće, a stražnja osovina ima veći negativni nagib u poređenju s modelom Pur Sport.

Model odlikuje i unikatni dizajn s većim prednjim usisnicima, redizajniranim prednjim spliterom koji poboljšava downforce na prednjoj osovini, kao i veću rešetku u obliku potkovice. Karoserija je lakirana u Bleu Royal Carbon nijansu s izloženim karbonom, dok su felge u unikatnoj boji. Unutrašnjost je presvučena kožom.

Chiron Profilee je ekskluzivan kao La Voiture Noire, no vjerovatno još posebniji s obzirom na činjenicu da je posljednji novi Bugatti s W16 motorom.