Ekstremni Cayman
0

XTR Carchip pomjera granice

Sarajevo-x.com
Njemačka tunerska kuća XTR Carchip predstavila je ekstremnu preradu Porsche Caymana S, s tim da je projekat pored poboljšanja performansi obuhvatio i aerodinamiku automobila u toj mjeri da nakon svih zahvata ovakav Cayman izgleda kao automobil u potpunosti pripremljen za Le Mans serije.

Već i na prvi pogled očito je da dizajnerima u XTR-u skromnost i suptilnost nije baš jača strana, te su svog Caymana doveli do granica svakodnevne upotrebljivosti.

Naravno u izradi novih dijelova karoserije nije se štedilo na materijalima, pa je većina dodataka u potpunosti izrađena od karbonskih vlakana. Pored upečatljivih aerodinamičkih dodataka, dje prije svega pažnju privlači ogromno krilo na zadnjem dijelu, zanimljiv detalj su i prošireni blatobrani koji se baš kao i kod takmičarskih automobila mogu vrlo lako skidati i zamjeniti. Za takmičarski izgled, pored bijele boje i naljepnica, itekako su zaslužni BBS trodijelni RS naplaci sa centralnim šarafom, dok bolje dinamičke osobine obezbjeđuje potpuno prerađen i poboljšan ovjes.

Prvi korak u poboljšanju performansi motora su prije svega ostalog bila je ugradnja visokoperformansnog SuperSprint Magna izduvnog sistema. U XTR-u su smatrali da ovom motoru nije potrebno preveliko povećanje snage, pa je uz izduv i reprogramiranje snaga sa standardnih 295 KS povećana na 310 KS. Iz ove tunerske kuće objašnjavaju kako su se u slučaju ovog modela posvetili efikasnosti i potpunom iskorištavanju samih mogućnosti karoserije i ovjesa, te da će za one kojima snage nikada nije dovoljno već na proljeće naredne godine ponuditi model sa već zastrašujućih 850 KS.

Unutrašnjost ovog Caymana je također uređena u takmičarskom stilu, gdje se posebno ističe konzola od karbonskih vlakana, zaštitni kavez, ali i Recaro sjedišta sa sigurnosnim pojasevima sa vezanjem u šest tačaka. Zanimljivo je da i uz ove detalje Cayman zadržao elemente luksuza kao što su klima uređaj i standardni audio sistem, što otkriva da je ipak riječ o cestovnom automobilu koji je namjenjen i povremenim posjetama takmičarskim stazama.