Snažniji je i agresivniji
35

Spofecov Rolls-Royce Phantom razvija 685 KS

D. B.
Rolls-Royce Phantom nije automobil na koji se pomisli kada se govori vozilima visokih performansi, no definitivno ima mnogo snage zahvaljujući svom V12 motoru. Ipak, nikada nije zamišljen kao sportsko vozilo, ali je Spofec povećao njegovu snagu i kombinovao je s agresivnijim izgledom.

Počevši od izgleda, nemoguće je ne uočiti ogromne felge. Phantoom Series II je dobio 24-inčni set poliranih i brušenih Spofec SP3 felgi razvijenih u saradnji s Vossenom, a proizvedene su korištenjem CNC mašinske tehnologije. Mali otvori na felgama nisu samo tu zbog izgleda, nego imaju ulogu i u hlađenju kočnica. Felge su izuzetno čvrste i sjajno odgovaraju produženom Phantomu. Na njima su gume dimenzija 295/30 R24, a automobil posjeduje modificirani adaptivni zračni ovjes koji ga spušta za 40 mm u poređenju sa standardnim Phantomom. Kada se automobil kreće brzinom većom od 140 km/h, ovjes se vraća na prvobitni nivo.

Međutim, najvažnije promjene je Spofec napravio ispod haube, gdje se nalazi 6,75-litarski V12 motor koji je dobio plug-and-play kontrolni modul s mapama za ubrizgavanje i paljenje, kao i modificiranu kontrolu pritiska turbine. Rezultat je povećanje snage za 114 KS na 685 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h sada je potrebno 5, a ne 5,3 sekunde za standardni, odnosno 5,1 sekundu umjesto 5,4 za produženi model.

Spofec je napravio i neke modifikacije eksterijera, koje uključuju promjene prednje maske, novi spojler koji smanjuje podizanje prednje osovine, a nazad je novi jednodijelni panel sa suptilnim krilom na poklopcu prtljažnika.