930 Turbo za 21. stoljeće
25

Singer predstavio drugi primjerak Porschea 911 iz programa Turbo Study

E. L.
Zavodljivu Coupé karoseriju čiji dizajn neodoljivo podsjeća na Porsche 930 Turbo pokreće zrakom hlađen 3,8-litarski 6-cilindarski boxer motor kojem asistiraju dva turbopunjača.

Poznata američka kompanija Singer objavila je fotografije drugog napravljenog Porschea 911 iz novog programa Turbo Study za čiju je inspiraciju poslužio legendarni Porsche 930 Turbo iz Serije G.

U odnosu na prvog kupca čiji je Singer 911 Turbo opremljen (i) elementima koji doprinose udobnosti u vožnji, drugi kupac Singerove "turbo priče“ (koju u ovom trenutku čeka više od 70 kupaca) insistirao je na automobilu s kojim će performanse biti iznad svega ostalog.

Odgovarajući na zahtjev, u Singeru su njegov bijeli 911 Turbo opremili dodatno dorađenim ovjesom s kojim je podnica automobila još bliža tlu, karbonsko-keramičkim kočnicama koje se naziru iza zelenih Fuchs felgi i izrazito profilisanim sjedištima.

U prilog performansama ide i podatak da zrakom hlađen 3,8-litarski 6-cilindarski biturbo boxer motor u ovom slučaju razvija 510 konjskih snaga, što je 60 "konja“ više u odnosu na prvi isporučeni Singer 911 Turbo u Touring izdanju.

Za prijenos snage na podlogu zadužen je ručni 6-stepeni mjenjač. U kalifornijskoj kompaniji koja je osnovana 2009. godine nisu otkrili koliko košta moderna interpretacija na temu Porschea 930 Turbo, ali se nezvanično spominje oko milion dolara.

Vezani članci