Košta 350.000 funti
20

Porsche 914 Restomod iz Fifteen Eleven Designa pokreće Caymanov motor

D. B.
Porsche 911 je najpopularnija baza za restomod projekte, ali je britanska kompanija Fifteen Eleven Design je otišla drugim putem.

Riječ je o Porscheu 914 iz 1969. godine, koji je poretvoren u poželjan sportski automobil s karbonskom karoserijom, modificiranim ovjesom i motorom iz modela Cayman S.

Restomod projekt je prvobitno najavljen 2021. godine te je sada konačno spreman za proizvodnju. Unutrašnjost je ostala vjerna originalu, no karoserija je napravljena od karbonskih vlakana te ima šire blatobrane kako bi bilo mjesta za 18-inčne Fuchs felge s Michelin Pilot Sport 2 gumama. Porsche 914 je dobio i redizajnirani branik s većim usisnicima LED svjetla koja mijenjaju pop-up jedinice, haubu s ventilacijskim otvorom i integrisani stražnji spojler u obliku pačijeg repa.

Unutrašnjost je presvučena kvalitetnom kožom, tu su sportska Recaro sjedišta, kao i drvena ručica mjenjača. Također, redizajnriana je i pregrada koja povećava prostor za noge. Naravno, svaki 914 Restomod se može personalizirati bojama i detaljima.

Važnije promjene se odnose na moderni 3,8-litarski 6-cilindrični motor koji je posuđen iz modela 987 Cayman S. Motor postavljen u sredini dobio je čelične unutrašnje dijelove, kovane klipove i Life Racing ECU jedinicu, tako da razvija između 380 i 400 KS. Snaga se preko 6-stepenog manuelnog mjenjača prenosi na stražnje točkove. Poređenja radi, originalni 914 je isporučivao 109 KS u najsnažnijoj varijanti starog 2,0-litarskog 6-cilindričnog motora.

Originalna šasija je ojačana cjevstom šasijom i novim nosačima ovjesa. Geometrija ovjesa potiče od Porsche Caymanna, ali je kombinovana s Reigerovim trosmjernim podesivim amortizerima i oprugama. Kočnice su snačajno unaprijeđene zahvaljujući ventiliranim i unakrsno izbušenim diskovima, Porsche Brembo kočionim kliještima s četiri klipa i AP Racing papučicama. Druge modifikacije uključuju izduvni sistem od nehrđajućeg čelika, elektronsku kontrolu gasa i rezervoar za gorivo po FIA propisima.

Fifteen Eleven Desing je "klasični i prestižni" odjel WRC tima Mellors Elliot Motorsports, koji je osvojio 12 titula u WRC-u. Kompanija već prima narudžbe za Porsche 914 Restomod, koji je dostupan s upravljačem na desnoj ili lijevoj strani.

Cijena iznosi 350.000 funti.