Popularni rumunski SUV
36

Ovako izgleda Dacia Duster nakon tretmana u Carpointu

D. B.
Dacia Duster je prodan u više od dva miliona primjeraka, a jedna od prvih kompanija koja je iskoristila veliki interes za ovim modelom je Carpoint zajedno sa svojim podbrendom CP Performance.

Prije nekoliko mjeseci se pojavio žuti Dacia Duster Carpoint Edition, sada je stigla još više "divlja" verzija. Duster je dobio foliju inspirisanu čudovištima, koja sadrži kandže, konopce i meso sivog čudovišta, a sve je odštampano na žuto - bijeloj poznadini i ukombinovano s velikim natpisom Carpoint Edition.

Ako folija nije privukla dovoljno pažnje, onda bi tu mogle pomoći žute 20-inčne Ronal R62 felge s gumama 255/35ZR20. Ista boja je iskorištena za krovne nosače i unutrašnjost kućišta prednjih svjetala, dok je ukras stražnjih svjetala u crnoj boji.

U ovom slučaju je tuner odabrao "suptilni" paket za spuštanje SUV-a, no dostupna su i ekstremna rješenja. Duster je dobio i četiri završetka izduvnog sistema, no promjena performansi nije bilo.

CF Perfomance pored pomenutih modifikacija za više sportski izgled nudi i nadogradnje fokusirane na terensku vožnju. To uključuje komponente za podizanje, gume za sve terene, robusne zaštitne komponente, kao i krovne nosače.

U unutrašnjosti je korištena kombinacija boja visokog kontrasta sa žutim detaljima i koncem na crnoj pozadini. Tkanina je zamijenjena visokokvalitetnom kožom za više premium osjećaj, iako je tvrda plastika i dalje prisutna. Sjedišta imaju prošiveni uzorak u Bentleyjevom stilu, a logo Carpoint Edition izvezen je na naslonima sjedišta. Slični logotipi se nalaze na patosnicama i žuto lakiranim pragovima.

Carpointovi zastupnici rade u Neukirchen-Vluynu i Beckumu, a na ovoj drugoj lokaciji nalazi se nova radionica u kojoj se obavlja modifikacija Dustera. Primjerci iz trenutnih zaliha koštaju između 28.955 i 32.900 eura, no Duster s fotografija nije među njima. Postojeći vlasnici Dustera koji žele ovu transformaciju mogu provjeriti opcije putem internet stranice.

Dacia radi na potpuno novoj trećoj generaciji Dustera, koja će debitovati 2024. godine. Tuneri će vjerovatno posvetiti pažnju novom modelu i razvijati nadogradnje od samog početka.