Nekoliko modifikacija
12

Mountuneov Ford Focus ST razvija 325 konjskih snaga

D. B.
Specijalist za brze Fordove automobile, kompanija Mountune, predstavila je svoj prvi paket poboljšanja za aktuelni Focus ST.

Tunerski paket nazvan m330 donosi značajna poboljšanja iskoristivosti i performansi automobila koji izgleda sasvim normalno za svakodnevnu upotrebu, ali ima značajno više snage zahvaljujući kojoj se Focusu ST približio snažnijem RS-u.

Snaga njegovog 2,3-litaskog EcoBoost motora povećana je sa 276 KS i 420 Nm obrtnog momenta na 325 KS i 515 Nm. To je osjetno više u odnosu na Golf R, Renaultsport Megane i Civic Type R.

Dodatna snaga je rezultat mapiranja ECU jedinice te ugradnje zračnog filtera visokog protoka. Kupci paketa m330, koji košta 600 funti (653 eura) mogu uraditi sve sami, prvo je potrebno priključiti adapter u OBD port, potom putem SMARTflash aplikacije za iPhone odabrati mod Performance.

Također, dostupan je i fabrički mod, kao i mod protiv krađe automobila koji ga u potpunosti blokira. Osim toga, modifikacija omogućava i no-lift shifting (nema potrebe puštati papučicu gasa pri pritisku kvačila jer kompjuter kontroliše pritisak turbine i obrtni moment), kao i intenzivnije "pucketanje" izduvnog sistema kad to želite.

Naplaci i naljepnice su opcija.