Tuning
0

Mercedes E klasa Wagon by BRABUS

Klix.ba
BRABUS-ova verzija nove E klase Wagon nam prezentuje njihova dostignuća u tuningu kako dizelskih tako i benzinskih motora.

Uz sami početak prodaje nove E klase wagon BRABUS već nudi impresivan tuning program za sve modele. O pouzdanosti i sigurnosti BRABUS-ovih prerada govori i nova Tuning garancija od čak tri godine ili 100.000 pređenih kilometara.

Vrhunska verzija za šest-cilindrične modele E 240 i E 320 je Brabus 3,8 V6 povećane zapremine. Pored povećanja zapremine raznim zahvatima na glavi motora povećanju snage doprinjelo je i temeljito reprogramiranje elektronike. Prepravke na Brabus 3,8 V6 motoru daju novom E wagonu zaista visoke performanse. Maksimalna snaga je skočila sa 224 KS na impozantnih 280 KS pri 5.750 okr/min. U isto vrijeme maksimalni obrtni moment raste na medvjeđe snažnih 390 Nm raspoloživih od 3.000 do 4.500 okr/min. Performanse ove tunirane ljepotice su nakon ovih zahvata zaista jedinstvene. E wagon by Brabus ubrzava do 100 km/h za samo 7,9 sec. dok je maksimalna brzina 249 km/h.

Brabus tuniranje motora je raspoloživo i za nove E klase wagon sa common-rail turbodizel motorima. Brabus D3 tuning kit je specijalno razvijen za E 220 CDI. Nakon ovih zahvata motor umjesto 150 KS razvija 177 KS te mu obrtni moment sa 340 Nm raste na 380 Nm pri svega 2.000 okr/min.

E 270 CDI također doživljava znatno povećanje snage nakon Brabusovog D4 tuninga. Poslije konverzije motor razvija 215 KS pri 4.200 okr/min i nevjerovatni obrtni moment od 475 Nm raspoloživih između 1.800 i 2.600 okr/min.

Vrh dizelske ponude naravno predstavlja E 320 CDI sa Brabusovim D6 performance kitom koji mu omogućava razvijanje 250 KS pri 4.200 okr/min, što je čak 46 KS više u odnosu na serijski model. Isto tako imresivno je i povećanje obrtnog momenta od 540 Nm u odnosu na serijskih 500 Nm. Ovako opremljena i tunirana E klasa wagon ubrzava do 100 km/h za samo 7,7 sec. te razvija maksimalnu brzinu od 242 km/h.

Brabus također nudi i sportski ispušni sistem izveden od nehrđajućeg čelika za sve verzije nove E klase wagon. E 220 CDI može biti opremljen dvostrukim ispušnim sitemom dok je Brabusov sportski ispušni sistem sa četiri ispušne cijevi dostupan za sve ostale modele.

Radi dodavanja naglašenijeg sportskog izgleda, elegantnim linijama E klase wagon, Brabusovi dizajneri razvili su izvrsno stiliziran aerodinamički kit. Novi prednji odbojnik izgleda sjajno čemu u velikoj mjeri doprinose integrisani spojler i dvostruke maglenke. Novi aerodinamički dodaci na pragovima osim što automobilu daju bolji izgled imaju i dodatnu funkciju. Naime, prilikom prtiska na dugme centralne brave ili dodira ručke na vratima aktiviraju se svjetla ugrađena u te pragove koja osvjetljavaju tlo oko vozila što čini ulazak i izlazak iz automobila u mraku mnogo sigurnijim.

Za potpuni ugođaj originalnosti zaslužni su Brabus monoblock IV, V i VI naplatci od lake legure koji su dostupni u raznim dizajnerskim rješenjima i dimenzijama od 17 do 20 inča. Najveća moguća kombinacija na novoj E klasi je Brabus Monoblock V ili VI u dimenzijama od 8,5Jx19 na prednjoj osovini i 9,5x20 na zadnjoj. Ove felge su montirane sa visoko performansnim gumama u dimenzijama od 245/35 ZR 19 naprijed i 255/30 ZR 20 nazad.

Za što brže i sigurnije zaustavljanje brinu se 360 milimetarski diskovi sa šestero klipnim čeljustima na prednoj i četvero klipnim na zadnoj osovini.

O komforu i luksuzu u unutrašnjosti ne treba previše trošiti riječi jer i serijski E klasa dolazi kao jedan od najluksuznijih i najkomfornijih automobila današnjice. Brabus u unutrašnjosti pored ostalih mnogobrojnih elemenata nudi i multimedia paket sa DVD playerom, igraćom konzolom i LCD monitorima ugrađenim u naslone prednjih sjedišta.