Prodaje se na aukciji
75

Mercedes-Benz 6.0 AMG Hammer Coupe je rijetka "zvijer" iz osamdesetih

D. B.
Putem aukcije u SAD-u na prodaju je ponuđen veoma rijedak automobil, a to je Mercedes-Benz 6.0 AMG Hammer Coupe iz 1988. godine.

Dugo prije je AMG GT Black Series postavio rekord na stazi Nurburgring, njegovi prethodnici su bili u potpunosti odvojeni od Mercedesa. AMG brend je bio zasebna tunerska kompanija, a jedan od njegovih impresivnih projekata bio je 6.0 AMG Hammer Coupe. Sada jedan od svega 13 primjeraka proizvedenih za sjevernoameričko tržište traži novog vlasnika.

AMG nije bio poput većine tunera koji dodaju tek nekoliko novih dijelova i obave mapiranje ECU jedinice kako bi dobili nešto više snage, nego je umjesto toga radio mnogo više. U ovom slučaju je uklonjen originalni 3,0-litarski motor umjesto kojeg je ugrađen 5,5-litarski V8, ali to nije sve. Uslijedile su značajne modifikacije na tom motoru, zapremina je povećana na 6,0 litara, a dobio je dvije bregaste osovine te četiri ventila po cilindru. Nakon modifikacija je motor isporučivao 385 KS i 564 Nm obrtnog momenta.

Automobil koji se prodaje na aukciji izgleda savršeno u svakom segmentu, unutrašnjost je besprijekorna iako je na satu više od 31.000 pređenih kilometara. Prije 2021. godine je Hammer bio parkiran 15 godina, a nakon toga je u potpunosti restauriran.

Vjeruje se da je ukupno za svjetsko tržište proizvedeno svega 50 primjeraka, a automobil koji se trenutno prodaje jedan je od 15 napravljenih za sjevernoameričko tržište i jedan od samo pet coupea namijenjenih SAD-u. Zbog toga je riječ o jednom od najrjeđih klasičnih Mercedesa njegove ere.

Aukcija traje još sedam dana, a najviša ponuda u trenutku pisanja teksta iznosila je 303.000 dolara.