Nije za svačiji ukus
28

Mansory se u svom stilu oprostio od Lamborghini Aventadora

D. B.
Lamborghinijev Aventador će definitivno svima nedostajati, no to se baš i ne može reći za Mansoryjeve verzije ovog automobila.

Kako bi obilježio Aventadorov odlazak u historiju, Mansory je kreirao unikatni primjerak pod nazivom Mansory Carbonado GTS, koji je "okupan" u kombinaciju bakrene i crne boje te sadrži mnogo karbona.

Specijalni primjerak je baziran na Aventadoru SVJ Roadster, a donosi ne samo kompletnu promjenu dizajna već agresivnog automobila, nego i povećanje snage 6,5-litarskog V12 motora sa 759 na 809 KS. Carbonado GTS od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,8 sekundi te dostiže maksimalnu brzinu od 354 km/h.

Mansoryjevi stručnjaci nisu preskočili nijedan dio automobila, potpuno su redizajnirali karbonsku karoseriju te su unaprijedili njegov izgled borbenog aviona mnogim funkcionalnim i estetičkim poboljšanjima. Naprijed je nova maska s velikim usisnicima zraka koji omogućavaju veći protok zraka do hladnjaka, dok spliter povećava downforce. Bočno se nalaze novi pragovi i prošireni lukovi točkova s karbonskim elementima koji sjajno izgledaju, ali i unapređuju hlađenje motora i kočnica.

Nazad je masivni dvostruki difuzor te ogromni stražnji spojler koji povećava downforce. Automobil je dobio set CV.7 Air felgi s Pirelli PZero Corsa gumama dimenzija 255/30 ZR30 naprijed i 355/25 ZR21 nazad.

Unutrašnjost je ponovo presvučena i krasi je Cupreus boja korištena za ukrašavanje sjedišta i pojaseva, a u istoj nijansi je i konac. Ispred vozača je novi upravljač s natpisom Carbonado GTS naprijed i centralno.

Iako cijena nije navedena, ovaj unikat je definitivno nevjerovatno skup.

Vezani članci