Povratak u djetinjstvo
29

ID. Buzz izgleda poput moderne verzije kombija iz crtanog filma "Scooby-Doo"

D. B.
Nije bilo potrebno mnogo vremena da počnemo viđati prve modificirane verzije Volkswagenovog električnog modela ID. Buzz, a jedna posebno zanimljiva dolazi iz Indonezije.

ID. Buzz je idealna podloga za foliju koja ga može pretvoriti u nešto unikatno. Upravo to je učinila kompanija Concept Motorsport iz Indonezije, koja je uz pomoć folije kompanije TeckWrap Volkswagenov električni kombi pretvorila u "modernu verziju" vozila pod nazivom Scooby-Doo Mystery Machine iz crtanog filma "Scooby-Doo". No, to nije sve, jer su napravljene i dodatne modifikacije.

Concept Motorsport je ugradio KW V3 ovjes, koji uključuje amortizere i opruge visoke kvalitete. Kombi je spušten, dok je naginjanje prilikom ubrzavanje, kočenja i skretanja svedeno na minimum.

Originalni "Scooby Doo, Where Are You!" crtani film počeo se prikazivati 1969. godine na vrhuncu hippie kulture i šarenih boja. Porijeklo Mystery Machine kombija je predmet debate u kojoj se raspravlja da li je riječ o modelu Dodge A100, Chevrolet G-Body ili Ford Econoline. Također, naziva se i hippie kombijem, što ga povezuje s Volkswagenom Type 2. U "Scooby-Doo" filmu iz 2002. godine je navedeno da je riječ o kombiju Bedford CF iz 1972. godine, no promotivno vozilo za film bazirano je na GMC-ovom kombiju iz 1976. godine.

Iako možda nikada nećemo saznati pravo porijeklo Mystery Machine kombija, uopće nije iznenađenje zašto je on toliko popularan. Generacije su odrastale gledajući "Scooby-Doo", bilo da se radi o originalnom crtiću, spin-off verzijama ili filmovima.

Volkswagen ID. Buzz je na tržište stigao prošle godine i postao je najpopularnije električno vozilo na njemačkom tržištu te je nadmašio čak i Teslu. Potražnja trenutno premašuje proizvodne kapacitete.

Volkswagen ove godine planira proizvesti 44.000 primjeraka električnog kombija, no naredne godine bi se taj broj mogao utrostručiti.

Vezani članci