Baziran na Dodge Chargeru
10

Hallucination je restomod iz SpeedKorea sa 1.000 KS

D. B.
Kompanija SpeedKore je sarađivala sa Stellantisovim šefom dizajna Ralphom Gillesom kako bi razvila svoj automobil s dosad najviše karbona.

Rezultat njihovog zajedničkog rada je Dodge Charger iz 1968. godine nazvan Hallucination, koji pokreće 7,0-litarski Hellephant V8 motor, a koji isporučuje 1.000 KS. Ovaj snažni motor je uparen s osmostepenim automatskim mjenjačem.

Hallucination je ujedno prvi SpeedKoreov automobil s potpuno karbonskim podom i unutrašnjim blatobranima, a od istog materijala su napravljeni i svi paneli karoserije.

"Skrivena" prednja svjetla su klasični detalj Chargera, a umjesto originalnog, SpeedKore je ugradio LED osvjetljenja naprijed i nazad. Automobil je dobio i specijalne HRE felge sa Michelin Pilot Sport 4S gumama.

Zahvaljujući specijalnom perimetarskom okviru Charger ima širi trag točkova u odnosu na fabrički, kao i modifikovani prednji i stražnji ovjes. Za zaustavljanje se brinu moćne Brembo kočnice sa kočionim kliještima sa šest klipova naprijed i četiri klipa nazad.

Modifikacije je prošao i pogonski sklop koji je dobio novu izduvnu granu i MagnaFlow lonce, a rezervoari sistema za podmazivanjesuhog kartera i goriva su u prtljažniku.

Armaturna ploča u unutrašnjosti napravljena je od karbona, kao i paneli vrata, tražnji paneli i stražnji dijelovi naslona sjedišta. U unutrašnjosti preovaldava crna boja, a prisutne su i siva te narandžasta.

Ispred vozača je crni trokraki upravljač sa narandžastim koncem. Dio automobila je i ozvučenje snage 2.000 W.

Na projektu je SpeedKore radio dvije godine.

Vezani članci