Otkriven prvi projekt
18

Eccentrica je novo ime u svijetu restomod automobilskih kompanija

E. L.
Za osnovicu prvog projekta novoosnovane restomod kompanije Eccentrica sa sjedištem u San Marinu korišten je Lamborghini Diablo.

Emanuel Colombini, osnivač nove restomod automobilske kompanije Eccentrica koja je smještena u San Marinu, najavio je da će Eccentrica biti vodeće ime kada se radi o restauracijama i modifikacijama egzotičnih automobila među kojima će posebno mjesto imati proizvodi iz Lamborghinija.

Prvi restomod projekt koji će publika moći da vidi uživo na ovogodišnjem izdanju Festivala brzine u Goodwoodu zasnovan je na Lamborghinijevom supersportskom modelu Diablo koji je devedesetih godina nastavio tamo gdje je stao legendarni Countach.

Jedan od 2.884 proizvedena Diabla prošao je kroz sveobuhvatan restomod tretman, a u istaknut dio koji se odnosi na modifikacije karoserije (a potpisuje ga dizajnerski studio BorromeodeSilva) spadaju lakše karbonske komponente s kojima su zamijenjeni originali paneli.

U duhu današnjeg vremena su svjetla, gume, kočnice, elementi ovjesa i novorazvijeni izduvni sistem, a znatno je ojačana i čelična cjevasta šasija. Colombini je otkrio da su u restomod projektu Diabla bili oslonjeni na najbolje komponente iz ponude kompanija Pirelli, Brembo, Capristo, Marantz i Alcantara.

Među detaljima u modernizovanoj kabini ističu se i otvori na pločici ispod ručice mjenjača koji jasno pokazuju da je originalni ručni 5-stepeni mjenjač zamijenjen 6-stepenom opcijom, ali još uvijek nije otkriveno da li Eccentrica Diablo pokreće standardna ili dorađena verzija manjeg 5,7-litarskog ili većeg 6-litarskog V12 motora koji je smješten iza naslona sjedišta.