Prvi od sedam
3

Carlex predstavio izvrstan restomod projekt na osnovici BMW-a Serije 6

E. L.
Poljska kompanija Carlex Design će restaurirano i modificirano izdanje jednog od najljepših BMW-ovih modela svih vremena ponuditi u samo sedam primjeraka.

Među izvrsnim pričama na sve popularnijoj svjetskoj restomod sceni vrijedi izdvojiti i projekt poljske kompanije Carlex Design u kojoj su se odlučili za restauraciju i modifikaciju za čiju je osnovicu odabrana prva generacija BMW-ove Serije 6 (E24) koju su Bavarci proizvodili od 1976 do 1989 godine.

Za prvi od sedam planiranih primjeraka korišten je BMW 635 CSi iz 1986 godine koji je, posmatrano izvana, „pojačan“ svježom bojom, novim kompletom felgi i oznakama Carlexa u kojem su (opravdano) zaključili da bi bilo kakvi dodatni elementi na besprijekorno skladnoj i lijepoj karoseriji u ovom slučaju bili apsolutno kontraproduktivni.

Mnogo više pažnje posvećeno je uređenju unutrašnjosti Grand Turismo četverosjeda koja je obložena posebno tretiranom kombinacijom kože i alkantre u smeđim tonovima u kojima je i podloga analogne instrumentne table. Iza obloge originalnih sjedišta krije se novi i nešto čvršći materijal za popunjavanje uz koji je poboljšana udobnost, a originalni radio zamijenjen je retro dizajniranim audio-sistemom iz ponude Blaupunkta s USB priključkom i Bluetooth povezivošću.

Uz dorađene elemente ovjesa automobil je čvršći od standardnog, a u Carlexu nisu dirali uglađeni 3,5-litarski atmosferski redni motor sa šest cilindara koji u verziji 635 CSi razvija 218 konjskih snaga i 310 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je u kombinaciji s 4-stepenim automatskim mjenjačem dovoljno za 221 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9 sekundi.

Poljaci su otkrili da je za kompletiranje posla potrebno 1.200 sati, a cijena prvog od sedam planiranih primjeraka nije objavljena.

Vezani članci