Tuning
157

Brabus od Mercedesa E63 AMG napravio čudovište sa 850 KS

Klix.ba
Malo ko bi mogao tvrditi da Mercedesovom modelu E63 AMG nedostaje performansi i konjskih snaga, ali sve to nije utjecalo na odluku šefova u njemačkoj tuning kompaniji Brabus koji su dali zeleno svjetlo za monstruozni projekat koji se krije iza zvaničnog naziva Brabus 850 6.0 Biturbo.

Nakon kompletnog tretmana u odajama Brabusa, na luksuznoj trovolumenskoj karoseriji (kao i uvijek) više nema oznaka Mercedesa, ali je karoserija upotpunjena karbonskim aerodinamičkim komponentama koje uključuju novu masku hladnjaka, prednji spojler i zadnji difuzor zraka. na 20-inčnim monoblok felgama kupac može dobiti Continental, Pirelli ili Yokohama gume.

U unutrašnjosti dominira kombinacija vrhunske kože i karbona, ali sve to ipak pada u sjenu kada se podigne poklopac motora. Bez odstupanja od poslovične filozofije Brabusa, prema kojoj za više snage ništa drugo ne može nadoknaditi radnu zapreminu motora, zapremina Mercedesovog biturbo V8 motora u ovom slučaju povećana je sa 5,5 na 5,9 litara.

Uz povećanje zapremine stigla je nova radilica. Ojačani su klipovi i klipnjače i optimizirane glave cilindara. Dodavanjem novih usisnih grana, poboljšanih turbo-kompresora, drugačijeg izduvnog sistema i remapirane centralne upravljačke jedinice, motor razvija 850 KS i elektronski ograničenih 1.150 Nm obrtnog momenta. Za prijenos snage na podlogu zadužen je modificirani 7-stepeni MCT SPEEDSHIFT automatski mjenjač. Ako je automobil opremljen pogonom na sva četiri točka (4MATIC), za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 3,1 sekunda. U ovisnosti od izabranih guma i krajnjeg prenosnog odnosa u mjenjaču, raspon maksimalne brzine iznosi od 300 do iznad 350 km/h.