Zbog tehničkih problema
0

VIDEO / Toyota obustavila prodaju modela Lexus GX 460

Sarajevo-x.com
Toyota privremeno zaustavlja prodaju automobila Lexus GX 460 nakon što je u magazinu Consumer Report objavljeno upozorenje da na ovom terencu postoji tehnički problem koji bi mogao dovesti do prevrtanja u oštroj krivini, javlja AP.

Japanski proizvođač objavio je u utorak da je zamolio dilere da privremeno obustave prodaju dok se ne obave testovi na modelu GX 460.

"Mi smo ovu situaciju sa GX 460 uzeli veoma ozbiljno i pokušavamo da identifikujemo i ispravimo problem koji je naveden u Consumer Reportu", rekao je Mark Templin, potpredsjednik Lexusa i generalni menadžer kompanije.

Odluka da se zaustavi prodaja ovog džipa je najnoviji udarac na sigurnost Toyotinih automobila, nakon što su povučeni milioni vozila zbog pedale gasa koja se sporo vraća ili može čak da se zaglavi.

Toyota pokušava da što prije odgovori na probleme sigurnosti, nakon što je pokrenuta istraga protiv kompanije zbog sporne pedale za gas.

Toyota se sada u Americi suočava sa kaznom od 16, 4 miliona dolara. Američko ministarstvo transporta će povodom ovoga 19. aprila odlučiti da li će kazna biti izrečena ili odbačena.

Iz Toyote kažu da je do sada prodato 6.000 modela GX 460.

U normalnim uslovima elektronska stabilnost treba brzo da reaguje i ispravi gubitak kontrole i čuva vozilo na cesti.

"Kod GX 460 treba više vremena da prilagodi kontrolu stabilnosti što može izazvati nesreću ako jedan točak naleti na neku prepreku", rekao je Gabriel Shenhar, iz magazina Consumer Report koji je testirao vozilo i bio jedan od četvorice ljudi koji su imali iskustva sa ovim problemom.

U magazinu nije navedeno da li je do sada bilo slučajeva prevrtanja model GX 460.