Model Y udario u kamion
31

Tesla pod novom istragom zbog saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama

D. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kompanija Tesla je ponovo pod istragom američkih vlasti nakon nove saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama. U ovoj nesreći, koja se dogodila 19. jula u Virginiji, učestvovao je Teslin Model Y.

Pedesetsedmogodišnji vozač Modela Y, koji je udario u kamion, podlegao je teškim povredama, a vlasti vjeruju da je u vrijeme nesreće bio uključen napredni sistem pomoći za vozača.

Policija Fauquier Countyja je saopćila da se kamion uključivao na autoput sa odmarališta kada mu je s boka došao Model Y i doslovno završio ispod njega. Vozač Teslinog električnog automobila je preminuo, dok je vozač kamiona dobio poziv na sud zbog nesavjesne vožnje. Ove činjenice ukazuju na to da vlasti smatraju vozača kamiona krivcem za nesreću, no Teslin sistem pomoći za vozača bi trebao da reaguje na greške drugih učesnika saobaćaja.

Nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) je stoga pokrenula novu istragu nakon nekoliko desetina prethodnih koje se odnose na nesreće vezane za Tesline automobile i njihove napredne sisteme. Agencija sumnja da je sistem "umiješan" u 23 smrtna slučaja od 2016. godine.

Nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) je 2021. godine zatražio od NHTSA da uvede strožija pravila za autonomnu vožnju naglašavajući da "Tesla testira svoju visoko automatiziranu tehnologiju na javnim cestama uz ograničene zahtjeve za nadzor i izvještavanje".

Teslin sistem Autopilot vrši upravljanje, ubrzavanje i kočenje unutar trake, a poboljšani sistem pomaže pri promjeni trake na autoputu. Iz Tesle kažu da sistem nije potpuno automatizovan te da zahtijeva aktivan ljudski nadzor.