Od 2. do 19. oktobra
0

Sutra počinje Sajam automobila u Parizu

FENA
Proizvođači automobila već su javnosti predstavili većinu svojih najnovijih kreacija koje će se naći na Sajmu automobila u Parizu od 2. do 19. oktobra, prateći najnovija kretanja u automobilskoj industriji koja karakterišu manja, praktična i brza gradska kola i štedljiva, kompaktna sportsko-terenska vozila.

Sajam se održava u trenutku kada kompletna industrija preživljava finansijsku krizu, usporenu prodaju zbog pada potražnje za novim kolima i strah od produženog ekonomskog posrtanja, ukazuju eksperti, dobri poznavaoci automobilske industrije.

Najnovija linija manjih i štedljivih gradskih kola, kao što su "tojota iQ" i "ford ka", kao i hibridni modeli, kako se očekuje, naći će se u centru pažnje na pariskom salonu.

Početkom ovog mjeseca agencija "Sitigrup" smanjila je globalna predviđanja rasta autoindustrije za 2008. i 2009. i sada očekuje da će ova godina biti prva s negativnom stopom rasta na svjetskom tržištu automobila od 2001. godine.

U SAD-u, najvećem tržištu automobila u svijetu po prodaji, ukupne isporuke su na putu da se srozaju na najniži nivo u posljednjih 15 godina, na oko 14,1 do 14,3 miliona novih automobila i kamiona.

Poslije nekoliko upozorenja o smanjivanju profita i promjeni ciljeva prodaje tokom drugog tromjesečja, nekoliko autokompanija, uključujući i "Dajmler" i BMW, objavilo je smanjivanje proizvodnje ove godine da bi izbjegle gomilanje zaliha.

Američki "Ford", "General motors" (GM) i "Krajsler" već su umanjili proizvodnju u SAD-u, dok pokušavaju da podstaknu montažu u Evropi i na drugim tržištima. Ali, ostaje veliko pitanje da li će potražnja porasti naredne godine.

Investitori će zbog toga pažljivo osluškivati sve komentare koje će na Sajmu automobila u Parizu saopćiti direktori velikih kompanija, s prognozom za 2009. naglašavaju analitičari.

Prodavci kola u SAD-u, čiji su magacini krcati nepoželjnim automobilima, počeli su da smanjuju cijenu i da prodaju polovne automobile, što je izazvalo lančanu reakciju. Cijena 'polovnjaka' naglo je počela da pada, u pojedinim slučajevima i do 30 posto u odnosu na minulu godinu, što istovremeno utiče i na smanjivanje vrijednosti novih kola.

Dileri zbog toga smanjuju cijenu ovogodišnjih modela višenamjenskih pik-ap kola i sportsko-terenskih vozila i do 50 procenata, u očekivanju da će uskoro doći do oporavka potrošačkog povjerenja.

Pariski salon, kako se očekuje, posjetit će 1,5 miliona gostiju, koji će moći da vide oko 500 robnih marki iz 30 zemalja, čime će zadržati titulu najpopularnije automobilske smotre u svijetu ne samo među proizvođačima i čitavoj automobilskoj industriji već i među automobilskim zanesenjacima.