Zbog slabe potražnje
0

Stellantis iz najstarije evropske tvornice automobila privremeno otpušta 2.250 radnika

A. M.
U talijanskoj tvornici Mirafiori, domu Fiata 500e i niza automobila sa značkom Maseratija, doći će do novog vala privremenog otpuštanja. Potražnja za električnim automobilima je pala na niske grane, a kupci odugovlače kupovinu čekajući primjenu poticaja, najavljenih u rekordnom iznosu.

Stellantis će u narednim sedmicama privremeno otpustiti oko 2.250 radnika u svojoj fabrici Mirafiori, koja je smještena u blizini Torina, kao odgovor na slabu potražnju za električnim modelima. ‘’Otpuštanja će se primjenjivati od 12. februara do 3. marta i pogodit će 1.250 radnika koji proizvode električni Fiat 500 i još 1.000 radnika, koji rade na proizvodnji automobila Maserati, rekao je portparol kompanije’’, potvrđujući objavu sindikata.

Sindikati su rekli da su zabrinuti zbog otpuštanja i pozvali su šefove Stellantisa na razgovore što je prije moguće. Stellantis je uveo slične mjere u periodu krajem oktobra i početkom novembra prošle godine, kada je potražnja takođe bila smanjena. Iz talijanskog sindikata prošle sedmice su podvukli ono što je goruća tema među kupcima baterijskih vozila. Kupci jednostavno odugovlače s kupovinom električnih vozila čekajući da vlada primijeni najavljene poticaje.

Prema zadnjim informacijama, talijanska vlada sprema finansijski paket od 930 miliona eura s kojim bi omogućila rekordni iznos subvencija u Evropi i ujedno podmladila jedan od najstarijih voznih parkova u Evropskoj uniji. Talijani su navodno spremni ponuditi svim kupcima električnog vozila, koji se odreknu starog automobila sa euro 2 normom, poticaj u rekordnom iznosu od 13.750 eura.