Dolazi 2023. godine
8

Sljedeća generacija Range Rovera Sport SVR dobija motor iz BMW-a X5 M

D. B.
Nakon što je predstavio novi Range Rover, Land Rover se okreće novoj generaciji modela Range Rover Sport. SUV visokih performansi će doživjeti potpuni redizajn naredne godine, a već su poznati neki zanimljivi detalji. Može se očekivati nova platforma, ali i novi pogon.

Novije informacije govore da će novi Range Rover Sport biti baziran na Land Roverovoj MLA Flex platformi, koja bi trebala imati 50 posto veću torzionu krutost čime bi se smanjila strukturalna buka za 24 posto. Ovo su značajna poboljšanja u odnosu na odlazeći model te bi Range Rover Sport trebala približiti liderima u segmentu uključujući Porsche Cayenne i BMW X5 M.

Upravo će BMW X5 M posuditi motor sljedećoj generadiji Range Rovera Sport, a riječ je o 4,4-litarskom motoru koji će zamijeniti stari 5,0-litarski V8 motor s kompresorom. Ovo je očekivan potez jer je standardni Ranger Rover već dobio detuniranu verziju iste pogonske jedinice. U Sport verziji, britanski inžinjeri će moći tunirati motor kako bi bolje odgovarao njenoj prirodi.

U modelu BMW M5 CS se nalazi 4,4-litarski V8 motor interno poznat pod oznakim S63, koji razvija 625 KS, dok u modelu X5 Competition isporučuje 615 KS. Slične brojke se očekuju i u slučaju modela SVR, koji je Land Roverov konkurent najsnažnijim SUV-ovima iz Minhena. Može se očekivati ubrzanje od 0 do 100 za oko 4 sekunde, kao i maksimalna brzina od 290 km/h.

Interesantna je i informacija da će Sport biti dostupan i s plug-in hibridnim pogonom koji će činiti 3,0-litarski turbobenzinski motor kombinovan s električnim motorom od 141 KS i 31,8 kWh baterijom. Korištenjem samo električnog pogona SUV će moći preći 100 kilometara.

Vezani članci