Razvoj je u toku
38

Škoda Fabia dobija potpuno električnog nasljednika

D. B.
Nakon što je Citigo otišao u historiju prije dvije godine, Fabia je ostala najmanji Škodin model na evropskom tržištu kao praktični automobil s pametnim rješenjima u unutrašnjosti. Međutim, uprkos uspješnoj prodaji, ime Fabia nije sigurno.

Šef češke kompanije Klaus Zellmer je nedavno za magazin Autocar rekao da je u toku razvoj električnog nasljednika modela Fabia, ali se čini da neće biti spreman za tržište prije posljednje četvrtine ovog desetljeća.

"Fabia će sa svojom pozicijom cijene biti naslijeđena električnim vozilom i mi radimo na tome. Najveći izazov u ovom trenutku su troškovi baterijskih električnih vozila, posebno kada je riječ o proizvodnji takvog automobila veličine Fabije. Moramo biti malo strpljivi", izjavio je Zellmer.

Autorac navodi da će potpuno novi električni model vjerovatno biti baziran na osnovnoj verziji Volkswagenove MEB platforme te da će postati jedan od posljednjih električnih automobila VAG-a koji će koristiti pomenutu platformu prije nego konglomerat pređe na novu SSP platformu.

Kada je riječ o dizajnu, nasljednik Fabije će usvojiti novi Škodin dizajnerski jezik koji je najavio koncept Vision 7S. To vjerovatno znači da će novi model izgledati više kao mali crossover nego kao klasični hatchback poput današnje Fabije.

Zasad nije poznato da li će novi električni model zadržati ime Fabia. Cilj Škode je prelazak na potpuno električnu ponudu modela do kraja desetljeća, tako da bi neki modeli mogli dobiti nova imena koja historijski nisu vezana za brend poput Fabije.

Zellmer je potvrdio da iz Škode krajem desetljeća stiže produkcijska verzija koncepta Vision 7S, kao i gradsko električno vozilo te crossover. Nedugo nakon toga doalze još dva električna vozila uključujući nasljednika Fabije.