auto
2

Šefovi Smarta i dalje razmišljaju o malom SUV-u

Klix.ba
Šefovi Smarta i dalje razmišljaju o proširenju ponude uvođenjem malog SUV-a, piše AutoExpress.

Kompanija Smart, koja je u vlasništvu Mercedesa, svoje planove za SUV je otkrila još prije deset godina, ali je od njih odustala 2005. godine. Ipak, situacija se promijenila.

"Nikada ne recite nikada. Vidjet ćemo šta budućnost donosi, otvoreni smo za nove stvari. Mislim da moramo razmišljati izvan kutije. Postoje razne prilike i mi ih moramo iskoristiti. Oči uvijek držimo otvorenim", izjavila je Daimlerova menadžerica Katharina Beck.

Prošle godine je na Sajmu automobla u Šangaju šef Mercedes-Benza dr. Dieter Zetsche potvrdio da kompanija razmišlja o ulasku na atraktivno tržište.

"Ako krenemo u širenje Smartove ponude, to će biti SUV segment", rekao je Zetsche.

Na tržištu je sve veća potražnja za malim crossoverima i SUV-ovima, tako da je takav model logičan sljedeći potez Smarta. Godine 2012. su predstavljeni modeli ForTwo i ForFour zajedno s konceptom ForStars, Upravo se produkcijska verzija koncepta očekuje do kraja ovog desetljeća.

Smartov SUV će definitivno biti praktičan i lagan za vožnju kao i postojeći modeli. Fokus neće biti na prostoru u unutrašnjosti i prtljažniku, nego na funkcionalnosti u urbanoj sredini. Koristit će iste trocilindrične motore sa i bez turbopunjača. Postoji šansa da se pojavi i električna verzija.

"Okrećemo se električnom pogonu jer trenutno ne postoji ništa bolje od električnog automobila u gradu. Zakoni postaju sve strožiji", dodala je Beck.