Kolekcionarski sveti gral
38

Savršeni Audi Sport Quattro bi mogao biti prodan za milion eura

D. B.
Tržište automobila iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća je itekako popularno i prometno, a neki od automobila koji su uvijek bili skupi sada dostižu ogromne cifre. Jedan od njih će postati Audi Sport Quattro, koji se prodaje na aukciji.

Aukcijska kuća RM Sotheby's procjenjuje da će Audi Sport Quattro iz 1984. godine biti prodan po cijeni između 750.000 i 1.000.000 eura kada bude ponuđen kupcima u Monacu nešto kasnije ove godine. Čak i najskuplji Audijevi modeli kao što je RS6 Avant ne mogu se porediti s ovim automobilom.

Legendarni Audi Sport Quattro je slavu stekao kao cestovna homologacija moćnog reli automobila s pogonom na sva četiri točka, a njegov unikatni dizajn, raritet i naslijeđe su ga učinili izuzetno poželjnim među kolekcionarima.

Cestovna verzija je vjerno slijedila Group B Rally trkaće srodnike jer je Audi bazirao cestovnu verziju na trkaćem automobilu, a ne obrnuto. Zbog toga je Sport Quattro zaista jedan od najpoželjnijih automobila iz osamdesetih.

Quattro pokreće, 2,133-litarski petocilindrični motor koji je kao nov razvijao 302 KS i 350 Nm obrtnog momenta, a zvuk njegovog petocilindričnog motora je itekako prepoznatljiv.

Homologacija je zahtijevala proizvodnju 200 cestovnih primjeraka svakog trkaćeg automobila, ali iz aukcijske kuće navode da su proizvedena samo 164 primjerka Audija Sport Quattro.

Automobil ponuđen na prodaju je prešao manje od 3.000 kilometara i jasno je da je u savršenom stanju.